EM 2024 panused: veerandfinaalid

Jalgpalli EM on jõudnud lõppfaasi – kaheksandikfinaalidele järgneva kahe puhkepäeva järel on alles jäänud veel vaid seitse kohtumist! Nelja veerandfinaali ja kahe poolfinaali järel ootab meid 14. juulil suur finaalmatš, ent enne seda on vaja välja selgitada, millised kaks võistkonda sinna jõuavad.

Betsafe’i blogi vaatab veerandfinaalide eel meid ootavatele kohtumistele otsa – mida kõigist neljast suurest lahingust oodata?

Reede, 5. juuli
Veerandfinaal
19.00: Hispaania – Saksamaa

Kas tõesti kohtuvad senise turniiri kaks kõige tugevamat meeskonda finaali asemel juba veerandfinaalis? Korraldajamaa Saksamaa on seni endast jätnud väga korraliku mulje ning sai alagrupi esikoha järel kaheksandikfinaalis 2:0 jagu Taanist. Kuigi mäng oli ehk närvilisem ja napim kui skoor näitab, siis ei ole sakslased erilisi nõrku kohti seni demonstreerinud ning naudivad head kvaliteeti nii rünnakul kui kaitseliinis. Kodupubliku tugi annab neile igas mängus natuke juurde, aga Hispaania vastu on neil kõike seda ka viimseni tarvis.

Hispaania on samal ajal oma seniste mängudega tõusnud turniiri ehk suurimaks soosikuks. Kolm võitu alagrupis said jätku kaheksandikfinaalis Gruusia vastu, kus küll esiti ootamatult kaotusseisu jäädi, ent seejärel väga veenvalt mängu enda käes hoiti ning lõpuks 4:1 võideti. Hispaanlaste tempoka, resultatiivse ja silmale hea mängupildi vastu on pealtnäha keeruline panustada, samas on selge, et Saksamaa on senise turniiri jooksul kindlasti nende kõige keerulisem vastane.

Koefitsientide järgi on kohtumine sisuliselt täiesti 50-50: Hispaania võit normaalajal annaks täpsele panustajale raha tagasi 2,70-kordselt, Saksamaa võit 2,75-kordselt. Kumbki võistkond ei tundu selline, kes läheks veerandfinaalis bussi parkima, mis tõttu võiks siit oodata väravaid ja ägedat kohtumist – väga võimalik, et kogu turniiri kõige kõrgetasemelisemat duelli.

Üht soosikut on siin väga keeruline välja tuua, seega tasub siin kas usaldada sisetunnet või panustada väravate arvu peale.

Panustamisvalikud:

  • Väravate arv üle 2,5 – 2,06
  • Mõlemad meeskonnad skoorivad – JAH 1,80
  • Väravad mõlemal poolajal – JAH 1,89

Reede, 5. juuli
Veerandfinaal
22.00: Portugal – Prantsusmaa

Portugali ja Prantsusmaa kohtumine viib reede hilisõhtul vastamisi kaks suurt meeskonda, kelle senine turniir on vähemalt osaliselt olnud pettumustvalmistav, sest hoolimata kaheksa parema sekka jõudmisest pole oma loodetud-oodetud võimu näidatud. Prantsusmaa on senise nelja mänguga suutnud lüüa vaid kolm väravat, kusjuures kaks neist on olnud vastaste omaväravad ning üks tulnud penaltist. Portugal võitis küll oma alagrupi, kuid kaotas viimase mängu Gruusiale ning vedas end kaheksandikfinaalis Sloveenia vastu alles penaltiseeriaga edasi. Kumbki meeskond ei pakata enesekindlusest, kuid natuke mugavamalt tunneb end selles olukorras ilmselt Prantsusmaa, kes on viimastel aastatel Didier Deschampsi käe all harjunud väga konkreetselt tulemuse peale mängima ning selle nimel tihtipeale mängu ilu, voolavuse ja suure resultatiivsuse ohverdama.

Portugali puhul on suureks teemaks Cristiano Ronaldo personaalküsimus: Sloveenia vastu ei suutnud Ronaldo positiivselt mängu mõjutada ning paistis selle asemel silma hoopis karistuslöökide müüri ja üle värava kõmmutamiste ja penaltil eksimisega. Kui peatreener Roberto Martinez jätkab Ronaldo põhikoosseisus mängitamist, peaks see olema vesi Prantsusmaa veskile, samas teame, et hoolimata seni kahvatust turniirist võib 39aastane ründeäss veel eredalt sähvatada.

Palju väravaid pole sellest mängust igatahes kahe võistkonna viimaseid esitusi vaadates oodata. Tõenäoliselt otsustab selle üks tabamus või penaltiseeria – kusjuures see tabamus võib vabalt tulla ka lisaajal.

Panustamisvalikud:

  • Väravate arv alla 1,5 – 2,70
  • Väravate arv alla 2,5 – 1,56
  • Mõlemad meeskonnad skoorivad – EI 1,78

Laupäev, 6. juuli
Veerandfinaal
19.00: Inglismaa – Šveits

Inglismaa ja Šveits on veerandfinalistidest mõnes mõttes täielikud vastandid: Inglismaast on turniiri algusest saati räägitud maailma meedias ehk kõige rohkem, veerandfinaali jõudnud tiimidest on Šveits aga läinud pisut radari alt läbi. Alagrupis Saksamaaga viigistanud ning seejärel kaheksandikfinaalis Itaaliast jagu saanud šveitslasi alahinnata aga ei maksa – eriti sellisel närusel Inglismaal, mida me senise turniiri jooksul näinud oleme.

Inglismaa on senisest neljast kohtumisest suutnud normaalajal võita vaid ühe – see tuli avamängus Serbia vastu, kus juba siis hädaldati kesise mängupildi ja liigse passiivsuse üle. Sellele on järgnenud sisuliselt kolm viiki Taani, Sloveenia ja kaheksandikfinaalis Slovakkia vastu – kusjuures slovakkide vastu päästis inglased Jude Bellinghami 90+5. minuti käärlöök, millele järgnenud lisaaja alguses lõi Harry Kane võiduvärava.

Inglismaa peatreener Gareth Southgate on seni näidanud üles totaalset vankumatust koosseisu muutmisel – kuigi mäng ei näi inglastel eriti toimivat, on ta algkoosseisus teinud vaid minimaalseid muudatusi ning jätnud pingile mitmed pallurid, kes on suutnud vahetusest sekkudes hästi silma paista. Šveitsi vastu on Southgate aga vähemalt ühe muudatuse sunnitud tegema, sest keskkaitsja Marc Guéhi kannab mängukeeldu.

Hoolimata inglaste paberil olevast kvaliteedist on selle mängu eel tunne, et Šveitsil võib olla tõeliselt hea võimalus üllatamiseks – Inglismaa enesekindlus on väga madal, šveitslased ise olid aga kaheksandikfinaalis Itaalia vastu väga head ning ei tohiks praegust Inglismaad küll karta. Siin tasub vaadata Šveitsi koefide poole.

Panustamisvalikud:

  • Šveitsi võit – 3,75
  • Šveitsi edasipääs – 2,39
  • Väravate arv üle 2,5 – 2,60

Laupäev, 6. juuli
Veerandfinaal
22.00: Holland – Türgi

Viimases veerandfinaalis lähevad vastamisi meeskonnad, kes ka kõige viimasena sinna pääsesid – teisipäeval oma kaheksandikfinaalid võitnud Holland ja Türgi. Holland sai suhteliselt mannetu alagrupiturniiri järel veenva võidu, saades tugeva kaitse peale lootnud Rumeeniast kindlalt 3:0 jagu ning sammudes edasi. Tee vähemalt finaali tundub neile olevat lahti veetud – vastaseks said nad kaheksa parema seas Türgi, keda võib veerandfinalistidest ilmselt pidada nõrgimaks. Alahinnata kedagi muidugi ei tohi – türklased said kaheksandikfinaalis jagu seni mustaks hobuseks peetud Austriaks ning kuigi türklastel oli kõvasti õnne, sest austerlased raiskasid võimalusi ja oleksid ehk õige pisut paremal päeval selle mängu ise võitnud, on Türgi sel turniiril näidanud lahtist ja meeleolukat jalgpalli, millega on paljudest eristunud.

Hollandi võimalusi on üsna keeruline hinnata – ühest küljest ei ole nende koosseis justkui nii tugev ja ühtlane kui näiteks kümmekond aastat tagasi, samas on neil igas liinis olemas vaat et maailmatasemel või selle lähedal olevaid mängijaid. Türgi saab aga võrreldes kaheksandikfinaaliga tagasi paar võtmemängijat ning on vähemalt paberil tugevam kui Austria vastu – samas suutis üks „asendajaks“ toodud mängija, keskkaitsja Merih Demiral lüüa kaks väravat.

Ilmselt on sellest mängust oodata väravaid – türklased on juba olnud sel turniiril väga resultatiivsete mängudega (nii nende poolt kui nende vastu) ning võib arvata, et lisaaega selle mängu otsustamiseks tarvis ei lähe. Türklaste kasuks räägib nende võitlejahing ja tunne, kus midagi neil enam kaotada ei ole – Türgi koefid on siin natuke liiga suured, et nende vastu minna.

Panustamisvalikud:

  • Türgi võit – 5,55
  • Viik välistatud – Türgi võit 4,10
  • Väravate arv üle 3,5 – 3,03