Copa del Rey poolfinaalid: suurim lahing peetakse enne finaali

foto: TT

Barcelona ja Madridi Reali vastasseisu võitjast tuleb paratamatult ka finaali favoriit

Hispaania jalgpalli karikasarjas Copa del Rey on jõutud poolfinaalide otsustavate kohtumisteni. Kaks kohtumist ei ole sugugi samas kaalukategoorias, sest esimeses on vastamisi FC Barcelona ja Madridi Real, kaks Hispaania ja peaaegu et kogu maailma kõige suuremat ja edukamat klubi. Teises poolfinaalis kohtuvad Sevilla Real Betis ja Valencia, samuti soliidsed teenekad Hispaania kõrgliiga klubid, aga sel hooajal pigem sellised keskmikud. Kuid finaalis kohtuvad mõlemast poolfinaalist vaid võitjad. Esimene poolfinaalkohtumine lõppes mõlemal pool viigiga. Kõik oleks justkui veel lahtine. Sestap vaatamegi üle kummagi mängu eel iga tiimi šansid ning analüüsime ka Betsafe’i koefitsiente.

Kas suured annavad endast El Clásicos maksimumi?

foto: TT

Barcelona ja Madridi Reali esimene omavaheline karikamäng lõppes 1-1 viigiga. Kuna see juhtus Barcelona koduväljakul, siis teise mängu eel oleks justkui kerge paremus Reali poolel. Aga see on selline väga habras eelis. Esiteks on mõlemal meeskonnal ees rasked ja otsustavad kohtumised nii La Ligas kui ka Meistrite liigas. Kuidas kasutada ja hoida mehi nii, et keegi viga ei saaks ning vahetusmeestega maksimaalset tulemust saavutada, see on kindlasti selle poolfinaali eel mõlema suurklubi treeneritemeeskonnale suur nuputamine. Sest sellises vastasseisus, El Clásicos, ei ole võimalik teist koosseisu välja saata ning paremaid poegi veel tähtsamateks mängudeks hoida. Seda mängu vaadatakse üle maailma, Hispaaniast rääkimata. Madridis algas kohtuprotsess endiste Kataloonia valitud juhtide üle, Barcelonas toimuvad rahvarohked demonstratsioonid keskvõimu poliitika vastu. See pole tavaline jalgpall, see on midagi enamat. La Ligas võitis viimase omavahelise kohtumise oktoobris Barcelona koduväljakul koguni 5-1.

Veerandfinaalis kaotas Barcelona esimese mängu vastase koduväljakul Sevillale 0-2. Sevilla poolehoidjatel rõõmu ja üldist intriigi kui palju. Kuid siis tuli järgmine mäng Barcelona koduväljakul, lahti lasti kogu hundikari ja kitsekarja rolli sattus üldiselt ju sel hooajal päris kõrges mängus kaasa teinud Sevilla. Barcelona võitis 6-1. Kaks väravat lõi Coutinho, ühe Ivan Rakitic, Sergi Roberto, Luis Suarez ja Lionel Messi. Kogu tähtede paraad sai jala valgeks. Viimases La Liga mängus jäi Barcelona kahel korral Sevilla vastu kaotusseisu, aga võitis lõpuks 4-2. Lionel Messi lõi kolm väravat ja näitas jälle, miks ta on nii mitu korda valitud maailma parimaks jalgpalluriks. Barcelona on valmis suureks kohtumiseks. Praeguse seisuga on nende põhimehed kõik mänguvalmis, vaid noor Brasiilia lootus keskväljamees Arthur on vigastatud, aga tema soetatigi eeskätt tulevikku silmas pidades.

Realil on olulistest meestest väljas Isco. Kas ja kui raske tema vigastus on, seda päris täpselt ei tea, sest ta läks keset hooaega tülli peatreener Santiago Solariga. Nii Hispaania koondise kui Reali eest häid mänge teinud Isco võib nii vigastuse kui käitumise eest oma paljutõotava karjääriga hüvasti jätta. Aga eks seda ole hooaja edenedes näha. Reali hooaja algus oli vilets, aga tasapisi läheb asi paremaks. 33-aastane Luka Modric pikendas klubiga lepingut 2021. aastani ja ta peaks juba praegu olema Reali kõige vanem mängija. Meistrite liigas võitis Real viimati Amsterdamis pärast suhteliselt ebaveenvat mängu ikkagi 2-1 noore innuka Ajaxi. Barcelona ei suutnud Lyonis enamat 0-0 viigist.  

Viimased neli Hispaania karikat on läinud Barcelonale (kordagi pole nad pidanud neil kordadel kohtuma finaalis Realiga) ja nad on kokkuvõttes võitnud karikavõistlused 30 korda. Real saab oma vitriinides ette näidata vaid 19 kuldset karikat. Kuid kui kolme viimase aasta võrdluses on Realil kolm Meistrite liiga võidukarikat, siis sellises võrdluses on Hispaania karikavõit teisele suurklubile üsna niru lohutus. Selle mängu eel pole ennustajal mõtet abi otsida ka statistikast, sest nende meeskondade omavahelistest kohtumistest leiab kõikvõimalikke lahendusi. Kusjuures juba laupäeval minnakse uuesti vastamisi Hispaania kõrgliiga raames.

Betsafe annab eelolevas poolfinaalkohtumises kerge eelise Barcale (võidukoef 2,40), kuid kodumeeskonna võidukoefitsient pole ka palju kõrgem (koef 2,80). Vägagi tõenäoline on see, et mõlemad meeskonnad skoorivad (koef 1,43), ning ka see, et näeme üle 2,5 värava (koef 1,51). Siin olekski ehk hea mõte panustada viigile (koef 3,60) ja sealjuures suureskoorilisele viigile, näiteks 2-2 (koef 9,20). Muidugi võib oodata, et Messi lööb jälle värava (koef 1,80). 

Kumb sats

Esimene Hispaania karikavõistluste poolfinaalkohtumine Real Betisi koduväljakul lõppes 2-2, kusjuures Valencial oli õnne: Kevin Gameiro lõi viigivärava 92. minutil. Seega tundub, et enne järgmist mängu Valencias on trumbid pigem kodumeeskonna käes. Pealegi on Valencia kehva hooaja alguse järel kosunud ka Hispaania meistriliigas. Nende probleemiks on kehv resultatiivsus. Hooaja alguses klubisse toodud suur Belgia lootus Michy Batshuayi osutus pettumuseks ja saadeti 1. jaanuarist Crystal Palace´i ridu tugevdama. La Ligas on resultatiivseim pikaajaline Valencia keskvälja tugisammas Daniel Parejo, aga Euroopa liigas lõi otsustava värava jälle juba veteranide hulka arvatud Kevin Gameiro. Tundub nii, et Valencia meeskond liigub oma tulemustelt ülesmäge, kuid fännid vaatavad lootusrikkalt uue ründaja poole. Teel poolfinaali võideti kahe mängu kokkuvõttes Sporting Gijoni 4-2 ja veerandfinaalis Getafet 3-2.

Uue aasta alguses võttis Real Betis pooleks hooajaks laenule kunagise Madridi Reali kasvandiku Jesé. Täie nimega Jesé Rodríguez Ruiz lõi oma esimese värava Reali esindusklubi eest 26. oktoobril 2013 just Barcelonale, aga sai peatselt vigastada ning pärast tagasitulekut enam endist vormi ei saavutanud. Müüdi 2016. aastal teise jõukasse suurklubisse Pariisi Saint-Germaini. Kuigi tänaseni Pariisi klubi nimekirjas, pole ta seal õieti mänginudki. Ründaja esines laenulepinguga Stoke Citys ja Las Palmases ning on nüüdseks Real Betisi jõudnud. 25-aastasel mängijal tuleb ennast jälle tõestama hakata, kuid Sevilla klubis peaks see vähegi korraliku mängu puhul võimalik olema, sest klubil pole olnud sel hooajal head resultatiivset ründajat. Resultatiivseim Hispaania meistriliigas on olnud kunagi ka Valencias paar hooaega mänginud keskväljamees Sergio Canales 6 väravaga. Betis võitis teel poolfinaali Real Sociedadi tänu võõrsil löödud väravatele ning vajas veerandfinaalis Espanyoli 4-2 seljatamiseks lisaaega.

foto: TT

Statistika annab tubli eelise Valenciale. Karikasarjas on klubid kohtunud kolm korda, kahel korral võitnud Valencia. Hispaania meistriliigas on Valencia võitnud 13 ja kaotanud 6 omavahelist mängu. Vägisi kisub eelistama Valencia jalgpallimeeskonda ning sellele osutab ka Betsafe’i koefitsient, mis toob Valencia võidu puhul raha tagasi 1,80-kordselt. Betisi võidule (koef 4,55) panustaksid tõesti vaid väga lootusrikkad, kuid viik (koef 3,70) oleks täitsa realistlik. Küll aga ei saa siis kõrgeskooriline olla, sest Valencia on kodus sel hooajal kenasti kaitsnud. Sestap tasub panustada, et lüüakse alla 2,5 värava (koef 1,96). Ei maksa ka imestada, kui mõlemad meeskonnad ei skoori (koef 2,02).

MÄRKSÕNAD

SHARE