Jalgpalli ennustus: Hispaania La Liga hooaeg saab olema just selline!

Hispaania jalgpalli kõrgliigas ehk La Ligas näib sel hooajal jätkuvalt Barcelona ja Real Madridi domineerimine. Kaks suurt on viimase 14 hooaja jooksul omavahel ära jaganud koguni 13 meistritiitlit – ainsana suutis nende kahe ette selle aja jooksul korraks murda Atletico Madrid.

Hoolimata sellest, et meie ennustuse kohaselt võidab katalaanide klubi La Liga ka sel hooajal, peaks tiitliheitlus sel hooajal tulema eelmistest aastatest tihedam. Täpselt nii – Betsafe’i spordiennustus analüütikud on ennustanud iga La Liga klubi selle hooaja käekäiku, simuleerides arvutiprogrammi abil iga liigamängu tuhandeid kordi.

Kas sind huvitab, milline näeb Inglismaa Premier League’i tabel selle hooaja lõpus välja? Vaata järele meie eksklusiivsest ennustusest, kus prognoosime kõikide klubide esitust algava hooajal.

Barcelonal on 76-protsendiline võimalus La Liga võitmiseks – Reali šansse hinnatakse vaid 16-protsendilisteks.

Meie analüüs näitab, et FC Barcelonal on koguni 76-protsendiline võimalus oma tiitlit kaitsta – see oleks nende kaheksas meistrikarikas viimase 11 aasta jooksul ning ajaloos kokku 26. Hispaania tiitel.

Real Madridi fännid võivad neid ridu lugedes olla pisut ära ehmatanud, sest neid ennustatakse teisele kohale, aga vähemalt oleks see võrreldes eelmise hooajaga väike areng – toona suutis ju linnarivaal Atletico neid edestada ning kolm korda järjest Meistrite liiga võitnud Reali mehed alles kolmandale kohale suruda.

Seekordse analüüsi kohaselt on Reali tiitlivõimalused 16-protsendilised. See, kas nad suudavad Barcelonale väärilist vastupanu osutada, sõltub ilmselt suuresti sellest, kui hästi saadakse hakkama ilma suvel Juventusesse siirdunud Cristiano Ronaldota, kes viimase pea kümne aasta jooksul Reali rünnakute mootoriks oli.

Uus peatreener Julen Lopetegui peab välja mõtlema, kas ta saab väravate löömisel usaldada tuttavaid nägusid Gareth Bale’i ja Karim Benzema isikus või tuleb rohkem oodata Marco Asensiolt. Ehk isegi noorelt brasiillaselt Vinicius Juniorilt?

Eelmisel hooajal teisena lõpetanud Atletico on seekord oma võimalusi parandanud ning meie analüüsi kohaselt on nende tiitlivõimalused 8-protsendilised.

Tabeli teises pooles ennustame seda, et kolmest meeskonnast, kes selleks hooajaks kõrgliigasse tõusid, jäävad püsima kaks – ent seda suhteliselt napilt. Nii Huesca kui Rayo Vallecano peaksid hõivama täpselt kaks kohta, mis väljalangemistsooni kohale jäävad, nii et midagi lihtsat nende jaoks olema ei saa. Meie simulatsioonide kohaselt on Real Valladolid see tiim, kelle kõrgliigaseiklus seekord vaid ühe hooajaga piirdub. Kevade lõpus tõusid nad kõrgliigasse vaid tänu üleminekumängudele, aga tabeli tagumine ots on sedavõrd tihe ja ettearvamatu, ent nende väljalangemisvõimalused on siiski tugevalt alla 50% – 37%.

Meie ennustuse kohaselt jäävad kolmest värskelt kõrgliigasse tõusnud meeskonnast kaks sinna ka püsima.

Kaks klubi, kelle väljalangemisvõimalused kõige suuremad on, on seekord Leganes (55%) ja Levante (40%). Leganes lõpetas eelmise hooaja 17. kohal ehk jäi esimesena ohutsooni kohale, kuid edestas sealjuures 18. koha tiimi Deportivo La Corunat koguni 14 punktiga. Seekord ennustab meie tabel keldrikorruseheitlust aga tunduvalt tihedamaks – Huesca ja Rayo Vallecano peaksid pääsema vaid ühe punktiga, Girona kukub aga tabeli keskelt vaid kahe punkti kaugusele ohutsoonist.

Hooaja kõige suurema arengu teinud meeskonnaks peaks olema Real Sociedad, kes suudab meie ennustuse kohaselt kuuenda kohaga lausa Euroopa liigasse pääseda – kusjuures mullu lõpetasid nad alles 12. real. Suur hüpe tuleneb suuresti nende eelmise aasta väga heast väravate vahest, mis oli sealjuures parem näiteks nii Real Betisist kui Sevillast, kes olid eelmisel hooajal vastavalt kuues ja seitsmes. Sociedad oli ainus meeskond tabeli teises pooles, kes hooaja positiivse väravate vahega lõpetas ning seetõttu võivad nad mõneti vaid ebaõnne kiruda, et see eelmisel hooajal tabelis punktideks ei teisendunud. Nagu näeme Meistrite liiga kohtade ülevaatest, tähendab hea väravalöömisvorm üldiselt kõrget tabelikohta.

Hispaania tippklubide heitlus Meistrite liiga kohtade nimel

Ei olnud just eriline üllatus, millised neli meeskonda endale alanud hooajaks Hispaanias Meistrite liiga kohad välja võitlesid – kolme suure tiimi järel tuli neljandaks Valencia, kes võttis lõpuks neljanda koha suhteliselt turvalise vahega teiste ees. Seekord võib aga esinelikusse tulla muutus – meie analüüs näitab, et neljanda koha võtab sedapuhku endale hoopis Villarreal, kes jääb alla vaid Barcelonale ja kahele Madridi tipule. Eelmise aasta Valenciale sarnast mugavust Villarreal endale aga lubada ei saa – neile toob meie mudeli järgi viienda koha asemel neljanda positsiooni vaid Valenciast märksa parem väravate vahe.

Iga klubi löödud väravate ja endale lüüa lastud väravate suhe mängib meie ennustusmudelis suurt rolli. Barcelona on selles vallas juba viimasel viiel hooajal parimaks meeskonnaks olnud ning on viiest hooajast neljal ka La Liga võitjaks tulnud.  Ennustame, et Barcelona suurendab oma väravate suhte eelmise hooaja 3,4 pealt sel hooajal 3,6 peale – ning ka Real suudab oma näitajat parandada, tõustes 2,1 pealt 2,5 peale ning seda hoolimata Cristiano Ronaldo lahkumisest. Seetõttu on esikolmik varasemast veel rohkem koos, kuigi Villarreali, Sevilla ja Valenciaga tuleb vahe seetõttu suurem

Barcelona on viimase viie hooaja jooksul igal aastal saanud kirja parima löödud väravate ja endale lastud väravate suhtarvu

Kokkuvõte

Hooaeg 2018-19 peaks Hispaania kõrgliigas tulema kaasahaarav – Real Madrid peaks hoolimata Zinedine Zidane’i ja Cristiano Ronaldo lahkumistest oma Kataloonia vihavaenlasega vahet vähendama. Kui Real tahab oma eelmise aasta kolmandast kohast paremini esineda, saab võtmeküsimuseks nende jaoks see, kas Ronaldo „toodetud” väravatele leitakse vääriline asendus. Kuigi Barcelona on endiselt tiitlisoosik number üks, siis jääb neile surve oma viimaste hooaegade fantastilist väravate suhet kõrgel hoida. Lionel Messi ja Luis Suarez on olnud nende põhilised väravakütid, kuid mõlemad mehed on nüüd jõudnud oma kolmekümnendatesse, mis võib sageli kaasa tuua väikese vormilanguse.

Huvitab sind Ragnar Klavani käekäik Serie A-s? Vaata Betsafe’i eksklusiivsest hooaja ennustusest, kuhu paigutub Cagliari hooaja lõpus ning kes tuleb Itaalia meistriks!

Metoodika

Ennustasime alanud hooaja lõplikku edetabelit üksikute mängude kaudu. Esmalt ennustasime kõikide kohtumiste eeldatavat skoori ja nii kõigi 2018-19 hooaja mängude osas. Skooride prognoosimisel kombineerisime meeskondade kaitse- ja ründereitinguid. Ründereiting on meeskonna keskmine mängus löödud väravate arv, kaitsereiting vastupidiselt see arv, mitu väravat konkreetsele meeskonnale keskmiselt ühes kohtumises lüüakse. Ühe mängu lõikes selgub skoor seega ühe meeskonna ründe- ja teise kaitsereitingu kombineerimisel.

Kõik andmed, mida väravate löömise ja lüüa laskmise kohta kasutati, et tiimide reitinguid kokku panna, koguti saidilt football-data.co.uk. Tiimide reitingud sisaldasid endas viimase kolme hooaja kohtumisi, kusjuures hilisematel tulemustel oli suurem kaal kui varasematel, et tähtsustada meeskondade viimase aja vormi. Vanemate kohtumiste tähtsus vähenes selliselt, et iga möödunud hooajaga kahanes tähtsus poole võrra. Reitinguid uuendati ka simulatsiooni ajal, mis tähendab, et iga meeskonna hetkevorm pidevalt uuenes – see andis meile pisut konservatiivsema ennustuse, sest lubas tiimidel teha kas häid või halbu seeriaid.

Iga mängu tulemust simuleeriti palju kordi, kasutades Poissoni jaotust ning tiimide ründe- ja kaitsereitinguid. Liigahooaega simuleeriti kokku 10 000 erineval korral, et saada võimalikult täpselt teada, kui suure tõenäosusega üks või teine meeskond teatud kohale platseerub.

Ausa kasutuse avaldus

Meile meeldiks, kui te meie järeldusi mittekommertslikel eesmärkidel kasutaksite – sel juhul aga palume, et te lisaksite ka lingi sellele lehele, et Betsafe’i analüütikud saaksid oma töö eest tunnustatud ning lugejad saaksid uurimust näha täies mahus.

MÄRKSÕNAD

SHARE