La Liga 21. voor: traditsiooniline esikolmik on tagasi

Hispaania meistriliigas hakkavad asjad tasapisi tuttavale kindlale rajale minema. Peale 20 vooru Barcelona juhib, Madridi Atletico püsib teisel kohal ja Madridi Real tõusis esikolmikusse. Hooaega hästi alustanud Sevilla on aga terve talve väga nadilt mänginud ning tulemuseks on neljandale kohale kukkumine. Siingi ei ole mingeid garantiisid – viies ja kuues koht on vastavalt ühe ja kahe punkti kaugusel. Nii et vaeva tuleb edasi näha. Samuti peab vaeva nägema praegune esikolmik. Kes soovib oma kohta hoida ja kes seda edendada – hõlpu pole kellelgi.

Võtamegi nüüd 21. vooru põnevamad kohtumised luubi alla, teeme oma ennustused ning jagame nõuandeid, millistest Betsafe’i koefitsientidest leiab parimat väärtust.

Sevilla ilus hooaeg hakkab viltu kiskuma

Eelmise vooru keskseim mäng toimus seni kolmandal kohal olnud Sevilla ja teda jälitanud Madridi Reali vahel. Real näitas oma tõelist taset ja võitis 2-0. Kui ründajad ei löö, siis tõuseb tagantpoolt mees ja lööb ära. Oma esimese ja väga ägeda värava sel hooajal lõi Reali kaitsev poolkaitsja Casemiro. Keskkaitsja Sergio Ramos on löönud seni lausa neli väravat. Hea küll, Madridi Realile kaotamise eest tavaliselt suurt skandaali ei tule ja treenerit ei vallandata, aga Sevilla käib praegu mööda allakäigutreppi ja järgmine mäng on tõeliselt oluline. Sevilla peab lõpuks pärast mitut võiduta mängu võitma, et lisaks kõrgele kohale ka meeskonna vaimu üleval hoida. Enne Reali kaotas Sevilla 0-2 Bilbaole ning viigistas 1-1 Atletico ja Alavesiga. Meeskonna resultatiivsemad ründajad Wissam Ben Yedder ja André Silva ei ole tükk aega väravat löönud.

Levante on tubli keskmik ja paikneb enne eelolevat mängu 10. kohal. Nende võimalusi ja mängumeeste klassi arvestades täitsa sobiv koht. Viimane liigamäng võideti 2-0 kodus Valladolidi vastu ja voor enne seda jäädi napilt 0-1 alla Atleticole. Levante mängib atraktiivselt ja lööb palju väravaid – nende 32 tabamust on Barca järel liiga teine tulemus. Võrdluseks võib tuua, et Sevilla arvel on 31 ja kahel tugevamal Madridi klubil mõlemal 30 väravat. Levante häda on aga selles, et nende kaitse peab nagu sõel – 35 sisselastud väravat asetub statistiliselt tagantpoolt kolmandale kohale. Seega kui Sevilla selles mängus ka ei suuda väravaid kirja saada, siis on asjad juba väga halvasti.

Kodus peaksid andaluuslased aga oma võtma küll ja seda arvab ka Betsafe, kes on andnud Sevillale võidukoefitsiendiks 1,51). Levante on kodus tunduvalt tugevam kui võõrsil, mistõttu tundub Sevilla võit tõenäoline küll. Arvestades aga mõlema satsi resultatiivsust, siis on mõistlik panustada, et mõlemad ka skoorivad (koef 1,58), ja et väravaid näeme üle 2,5 (koef 1,49). Paremat väärtust pakub kahe viimase kombopanus (koef 1,84) ja veelgi paremat kobopanus koduvõit + mõlemad tiimid skoorivad (koef 2,70). 

Kas Atletico suudab jätkata Barcelona jälitamist?

See kohtumine viib vastamisi kaks La Liga juhtgruppi kuuluvat meeskonda. Madridi Atletico asub teisel kohal, viis punkti Barcelonast taga ja sama palju punkte Realist rohkem. Getafe on praeguse seisuga kuues. Ühele jagub praegusest kohast pääsuks Meistrite liigasse, teisele kohaks Euroopa liigas. Kuid Getafe edumaa jälitajate grupi ees on õhuke, pärast järgmist kaotust võib Real Betis ta juba kinni püüda. UEFA jagab ka Euroopa liigas osalemise, aga eriti võitmise eest väikeklubi mõistes korralikke preemiaid. Seega tasub pingutada. Viimases voorus võitis Getafe ülikindlalt lähedase konkurendi Alavesi 4-0. Muidu aga panustab klubi oma superkaitsele, mis on sisse lasknud vaid 16 väravat.

Viimases kategoorias ruulib loomulikult Atleti vaid 13 sisselastud väravaga. Klubi on laenule võtmas FC Chelsea ründajat Alvaro Moratat. Kuigi on kehtestatud ranged reeglid, et mängijaid võib osta-müüa vaid talvistel ja suvistel liigavaheaegadel, siis laenule võib anda-võtta ka muul ajal. Seda nüüd kasutataksegi ära. Atletico puhul tundub, et kuigi Antoine Griezmann teeb oma ära, üheksa väravat on sel hooajal klubi eest liigas löödud, siis ülejäänud ründajad Diego Costa, Nikola Kalinic ja Angel Correa ei rahulda treener Diego Simeone nõudmisi. Sellepärast ta otsibki uut ründemängijat. Viimasel kahel hooajal ongi Simeone suurim mure olnud kasin resultatiivsus. Viimases voorus võideti küll liiga punast laternat Huescat 3-0, kuid sääraseid skoore satub Atletil ette liiga harva.

Atletico ja Getafe on aegade jooksul Primera Divisionis mänginud omavahel 27 mängu, neist koguni 17 on võitnud Atletico, neli Getafe ja kuus lõppesid viigiga. Tundub olevat ühe klubi kindel ülemvõim, koguni 9 viimast omavahelist kohtumist on võitnud Atletico. Seda kummalisem on, et Atleti võidukoef on siin üpris kõrge – 1,56. Seega kindel panustamissoovitus! Samuti on kiusatus pakkuda, et kodumeeskond võidab nulli vastu (koef 2,12). Samas ei maksa oodata suureskoorilist mängu – alla 2,5 värava on mõistlik ennustada (koef 1,55). 

Kas Barca hoiab jälitajatega vahet?

Eelmises voorus kaotas Girona eriti õnnetult Real Betisile 2-3. Vastaste mängija Sergio Canales lõi võiduvärava 94. minutil penaltist. Selle hooaja Girona parim ründaja on Uruguai koondislane 32-aastane Cristhian Stuani, kes löönud oma klubi eest 12 väravat. Kuna Girona on 20 vooruga löönud üldse 23 väravat, siis pole raske arvata, kes nende ründeliini elus ja ohtlikuna hoiab. Juba levis ka jalgpallimeedias kõmu, et just Barcelona tahab osta Stuani igaks juhuks ära. Ta sobivat Suarezi varumeheks. Kuid ei Stuani ega Girona ei ilmutanud huvi ja see üleminek jäi soiku. Barcelona juba leidis ründeliini tubli varumehe. Kuid miks Stuani ei tahtnud minna Barcelonasse – tema väljaostmissumma oli 15 miljonit, selle oleks Barcelona lõdvalt ära maksnud, ja talle oleks kindlasti kõvemat palka pakutud kui Gironas – on inimlikult mõistetav. Ta on mänginud ja väravaid löönud Levante, Racing Santanderi, Espanyoli, FC Middlesbrough´ eest, aga praegu on ta Girona staar. Ja Uruguai koondises on ta mänginud 46 mängu, löönud 5 väravat. Kuid ikka väga palju pingil istunud, sest Luis Suarez ja Edison Cavani on põhiründepaar. Barcelonas oleks Stuanile pakutud jälle seda pingikohta, kust mängu pääsed siis, kui Suarez on vigastatud või tahetakse talle korraks puhkust anda. Nüüd seisavad nad vastamisi.

Küllap see oleks paljudele spordisõpradele tore tunne, kui Stuani lööks järgnevas mängus värava ja Suarez mitte. Barcelona fännidele muidugi mitte. Barcelona leidis kiiresti uue mehe: Kevin-Prince Boateng toodi Itaalia liigast meeskonda. Poolaasta eest makstakse miljon laenuraha ja seejärel 8 miljoni eest üleminek Sassuolost Barcelonasse. Selle mängija karjäär on kirju nagu kihiline salat, klubisidki on kogunenud terve hulk. Päris hästi on kohati mänginud ja päris halvasti samamoodi. Aga jõulise tüübina esinenud nii ründava keskväljamängija kui ka tipuründajana. Eks ta üks igaks juhuks Barcelonasse toodud varuvariant ole. Suured üleminekud tulevad suvel. Viimases voorus võitis Barca kodus 3-1 Leganesi ja vähemalt viiepunktilise eduga Atleti ees kavatsevad nad ka selle vooru lõpetada. Arvestades Leo Messi selle hooaja vormi (18 väravat, 10 väravasöötu – mõlemas kategoorias liiga parim), siis ei tasu selles eriti ka kahelda.

Barca võidukoef 1,35 ei paku head väärtust, kuid andes Gironale 1-0 händikäpi, teeniks võõrustajate võidule panustades raha tagasi juba 1,91-kordselt. Kuna Girona kaitseliin on viimasel ajal ebastabiilne olnud, siis tasub oodata selles mängus üle 2,5 värava (koef 1,49). Väravalööjatena võidumeeskonnast võib alati üles anda Messi (koef 1,90) ja Suarezi (koef 2,10).

Real võtab sihikule teise koha

Espanyol mängib Madridi Realiga koduväljakul ja see võib-olla annab väikese eelise, sest statistikat vaadates ei käi Espanyoli käsi hästi. Nad on kaotanud viimasest üheksast mängust koguni kaheksa. Eelmisel suvel ostetud ründaja Borja Iglesias on löönud igati korralikud üheksa väravat, aga viimastes mängudes on temagi hoog raugenud. Praeguse seisuga asub Espanyol La Liga tabelis 13. kohal, aga see julm piir, kust allapoole langedes lahkud kevadel meistriliigast, pole kaugel.

Real tundub olevat võrreldes hooaja esimese poole hädiste esitustega veidi kosunud ja vormi leidmas. Viimati võideti veenvalt 2-0 otsest konkurenti Sevillat ja hüpati andaluuslastest ette kolmandale kohale. Üle-eelmises voorus võeti võõrsil väga rahuldust pakkuv hiline 2-1 võit Real Betisi üle. Kuigi vahet Barcelonaga vähendada ei õnnestunud, võib peatreener Santiago Solari hetkeolukorraga pigem rahul olla, sest kaks järjestikust võitu on vöö vahel ja seda seeriat on tulevas voorus kõik võimalused jätkata.

Omavaheliste mängude suhe Realiga Hispaania meistriliigas on Espanyolile halastamatu: 22 kaotust, 3 võitu, 3 viiki. Ka eelolevas kohtumises on pealinna klubi selge favoriit (koef 1,83), kuid Betsafe’i koefitsient on piisavalt kõrge, et head väärtust pakkuda. Ilmselt lüüakse mängus alla 2,5 värava (koef 2,14) ning arvestades Espanyoli väga viletsat resultatiivsust, on kiusatus ka pakkuda, et külalised võidavad nulli vastu (koef 3,30). Kuigi kui võõrustajad end kokku võtaksid ja Realil toimuks järjekordne libastumine, siis pakuks viigile panustamine lausa suurepärast väärtust (koef 3,90).

MÄRKSÕNAD

SHARE