Kuidas toimib Meistrite Liiga, Euroopa Liiga ja UEFA Konverentsiliiga uus formaat? 

Meistrite liigal, Euroopa liigal ja Konverentsiliigal on 2024/25 hooajal uus ülesehitus, kuid kuidas see toimib ja mis muutub? 

Peagi saabuv 2024/25. hooaeg on tavapärasest veelgi põnevam, kuna see juhatab sisse täiesti uue Euroopa võistluste ajajärgu. Aastakümneid nägime, kuidas Meistrite liigas toimusid alagrupietapid, millele järgnesid väljalangemisvoorud, kuid see on nüüd minevik. Alates sellest hooajast asendatakse alagrupi etapid liiga etapiga, millele järgneb esialgne väljalangemisvoor ning siis alustatakse kaheksandikfinaalis tavapäraseid mänguvoorusid. Kuidas see kõik toimima hakkab? Heidame pilgu 2024/25 Meistrite liiga, Euroopa liiga ja UEFA Konverentsiliiga uutele formaatidele! 

2024/25 Meistrite Liiga 

Me kõik oleme kursis vana Meistrite liiga ülesehitusega. Alagrupifaasi pääseb 32 meeskonda, kes loositakse kaheksasse erinevasse gruppi. Kõik alagrupi meeskonnad mängivad omavahel kaks korda ja kaks paremat pääsevad järgmisesse etappi. Sealt edasi toimub kaheksandikfinaalis võitlus elu ja surma peale, et poolfinaali jõuda, millele järgneb finaal, kus otsustatakse üldvõitja. 

Tänavu lähevad asjad veidi teisiti. Üks olulisemaid 2024/25. aasta Meistrite liiga muudatusi on, et esimeses etapis osaleb 32 meeskonna asemel 36 meeskonda. Need neli lisameeskonda tulevad Prantsusmaalt, Hollandist, Saksamaalt ja Itaaliast. Prantsusmaal on nüüd võistlustules neli ja Hollandil kolm meeskonda. Ülejäänud kaks lisakohta muutuvad tõenäoliselt igal aastal ja lähevad kahele eelmisel hooajal Euroopas kõige paremini esinenud riigile. Eelmisel hooajal olid UEFA edetabelis kõrgeimatel kohtadel Saksamaa ja Itaalia, mistõttu kumbki riik saab 2024/25 hooajaks ühe lisakoha. 

Liiga tugevusgrupid ja loosimine 

Kuigi uus Meistrite liiga formaat tähendab ühte hiiglaslikku tabelit, mis hõlmab kõiki võistlevaid meeskondi, jäävad ikkagi alles tugevusgrupid ja loosimine. Nii et kurikuulsa teleekraani vahendusel raskesti lahtikeeratavate pallide loosimise fännid ei pea muretsema!  

See hakkab küll natuke teisiti toimuma. Suurema osa loosimisest teeb arvuti. Näiteks loositakse 1. tugevusgrupist võistkond ja seejärel kuvab arvuti automaatselt kaheksa vastast, kellega mängida tuleb. Sama riigi klubisid püütakse üksteisest eraldi hoida, kuid see ei pruugi alati võimalik olla. 

Liiga etapi loosimine toimus 29. augustil 2024. Ainus meeskond, kes uues formaadis on taganud endale selleks hooajaks koha 1. tugevusgrupis, on praegune Meistrite Liiga tiitli omanik Real Madrid. Ülejäänud tugevusgrupid otsustatakse puhtalt UEFA koefitsientide edetabeli põhjal. 

Real Madridi vastased, peale loosimist:  

  • Dortmundi Borussia – 1. grupp 
  • Liverpool – 2. grupp 
  • AC Milan – 2. grupp 
  • Atlanta – 2. grupp 
  • Salzburg – 3. grupp  
  • Lille – 3. grupp 
  • Stuttgart – 4. grupp 
  • Brest – 4. grupp 

Manchester City vastased:  

  • Inter – 1.grupp 
  • PSG – 1. grupp 
  • Club Brügge– 2. grupp 
  • Juventus – 2. grupp 
  • Feynoord – 3. grupp 
  • Sporting CP – 3. grupp 
  • Sparta Praha – 4. grupp 
  • Bratislava Slovan – 4. grupp 

Liiga etapp 

Liiga etapp algab 17. septembril ja kestab 29. jaanuarini 2025. Nagu selgitatud, mängib iga meeskond selle aja jooksul kokku kaheksa matši, kus kaks vastast on 1. tugevusgrupist, kaks 2. grupist, kaks 3. ja kaks 4. grupist. Iga meeskond mängib neli mängu kodus ja neli võõrsil.  

Liiga etapp on uue ja põneva Meistrite Liiga formaadi kõige olulisem muudatus. Vanas formaadis läksid meeskonnad alagruppide etapis vastamisi vaid kolme rivaaliga, et välja selgitada järgmisesse etappi pääsemine. Võistluse uue versiooni kohaselt võitlevad meeskonnad 2024/25. aasta hooajal 35 vastasega ning nad ei pea igaühega neist isegi otseselt mõõtu võtma. 

Kõik 36 meeskonda võistlevad samas liigatabelis, mille alusel otsustatakse, kes pääseb järgmisse vooru. Kehtivad tavalised reeglid – võidu eest kolm punkti, viigi eest üks punkt, väravate vahe jne. Ehkki Real Madrid, Man City, Barcelona, Arsenal, Liverpool, Müncheni Bayern ja PSG ei pruugi kõik omavahel väljakul kohtuda, on nad liiga üldtabelis rivaalid. 

36 meeskonnast koosnevas tabelis pääsevad automaatselt kaheksandikfinaali ainult kaheksa paremat klubi. 9. kuni 24. kohale jäänud meeskondade päästerõngaks on aga väljalangemisvoorud. 

Tehtud on üks oluline uuendus – meeskonnad, kes liiga etapist edasi ei pääse, ei lange enam Euroopa Liigasse. 

Väljalangemisvoorude etapp 

Alagrupi mängud toimuvad 2025. aastal kahes etapis, 11.–12. veebruaril ja 18–19. veebruaril. Osalevad 16 meeskonda, kuid ainult kaheksa võitjat pääsevad edasi kaheksandikfinaali. Meeskonnad, kes saavutasid liiga etapis 9.  kuni 16. koha., jaotatakse tugevusgruppidesse ning teine mäng mängitakse kodus. Nad loositakse võistlema kaheksa meeskonnaga, kes saavutasid 17.  kuni 24. koha. 

Sõelmängude etapp 

Sõelmängude etapp algab 4. märtsil 2025 kaheksandikfinaaliga. Sellest hetkest alates toimib Meistrite Liiga vanamoodi. Iga kahest matšist koosneva vooru võitja pääseb edasi. Kaks lõpuni jõudnud meeskonda lähevad 31. mail 2025 Allianz Arenal omavahel finaalis mõõtu võtma. 

Euroopa Liiga 2024/25 

Euroopa Liiga 2024/25. hooaja kõige olulisem uuendus on ehk otsus võistlus lõpetada, kui kvalifikatsioon on läbi. Varasematel hooaegadel langesid oma Meistrite Liiga alagruppides kolmandaks jäänud meeskonnad Euroopa Liiga väljalangemisvoorudesse. Seetõttu oli tavaline, et turniiri võidufavoriidid isegi ei osalenud algusest peale. See on nüüdseks minevik! 

Üks teine tähtis 2024/25. aasta Euroopa Liiga muudatus on see, et esimeses etapis osaleb 32 meeskonna asemel 36 meeskonda. Inglismaad, Hispaaniat, Itaaliat, Prantsusmaad, Saksamaad, Portugali, Hollandit, Belgiat ja Šotimaad esindavad 2024/25 võistlusel kaks meeskonda. 

Liiga etapi tugevusgrupid ja loosimine 

Liiga etapi tugevusgrupid ja loosimine toimib sarnaselt Meistrite Liigaga. Liiga etapi loosimine toimub 30. augustil, tugevusgrupid otsustatakse puhtalt UEFA koefitsientide edetabeli põhjal. 

Õnneks me juba teame, kes kuuluvad 1. tugevusgruppi: 

  • Roma 
  • Manchester United 
  • Tottenham 
  • Porto 
  • Eintracht Frankfurt 
  • Lazio 
  • Real Sociedad 

Teame ka, et 2. tugevusgrupp sisaldab kindlasti järgmisi meeskondi: 

  • AZ Alkmaar 
  • Olympiacos 
  • Lyon 
  • Athletic Bilbao 
  • TSG Hoffenheim 
  • Nice 

Siiski tuleks rõhutada, et tugevusgruppidesse jaotamine ei avalda Euroopa Liigale nii suurt mõju kui varem. Eelmisel hooajal ei oleks 1. tugevusgrupist saanud keegi alagrupi etapis teise sama grupi meeskonnaga vastakuti minna. Enam see nii ei ole. Iga meeskond loositakse võistlema igast tugevusgrupist kahe vastasega. Näiteks Man United mängib liiga etapis kokku kaheksa vastasega – kaks 1. tugevusgrupist, kaks 2. tugevusgrupist, kaks 3. tugevusgrupist ja kaks 4. tugevusgrupist. Tugevusgrupid on olemas, et tagada kõigile vastaste ühtlane segu. 

Liiga etapp 

Liiga etapp algab 25. septembril ja kestab 30. jaanuarini 2025. Nagu selgitatud, mängib iga meeskond selle aja jooksul kokku kaheksa matši, kus kaks vastast on 1. tugevusgrupist, kaks 2. grupist, kaks 3. ja kaks 4. grupist. Iga meeskond mängib neli mängu kodus ja neli võõrsil, mis samuti selgub loosimise käigus. 

Kõik 36 meeskonda võistlevad samas liigatabelis, mille alusel otsustatakse, kes pääseb järgmisse vooru. Kehtivad tavalised reeglid – võidu eest kolm punkti, viigi eest üks punkt, väravate vahe jne. Ehkki Roma, Man United, Tottenham, Lazio, Real Sociedad, Porto ja Frankfurti Eintracht ei pruugi kõik omavahel väljakul kohtuda, on nad liiga üldtabelis rivaalid. 

36 meeskonnast koosnevas tabelis pääsevad automaatselt kaheksandikfinaali ainult kaheksa paremat klubi. 9. kuni 24. kohale jäänud meeskondade päästerõngaks on aga väljalangemisvoorud. 

Tehtud on üks oluline uuendus – meeskonnad, kes liiga etapist edasi ei pääse, ei lange enam Konverentsiliigasse. 

Väljalangemisvoorude etapp 

Väljalangemisvoorud toimuvad 2025. aastal kahes etapis, 13. veebruaril ja 20. veebruaril. Osalevad 16 meeskonda, kuid ainult kaheksa võitjat pääsevad edasi kaheksandikfinaali. Meeskonnad, kes saavutasid liiga etapis 9.  kuni 16. koha., jaotatakse tugevusgruppidesse ning teine mäng mängitakse kodus. Nad loositakse võistlema kaheksa meeskonnaga, kes saavutasid 17.  kuni 24. koha. 

Sõelmängude etapp 

Sõelmängude etapp algab 6. märtsil 2025 kaheksandikfinaaliga. Sellest hetkest alates toimib Euroopa Liiga vanamoodi. Iga kahest matšist koosneva vooru võitja pääseb edasi. Kaks lõpuni jõudnud meeskonda lähevad 21. mail 2025 Bilbaos San Mamesi staadionil omavahel finaalis mõõtu võtma. 

Konverentsiliiga 2024/25 

Sarnaselt Euroopa Liigale ei lange ka Konverentsiliigas meeskonnad enam turniiri keskel allapoole. Lisaks suureneb 2024/25. hooaja esimeses etapis Konverentsiliiga meeskondade arv 32-lt 36-le. Inglismaal, Hispaanias, Itaalias, Prantsusmaal, Saksamaal, Portugalis, Hollandis, Belgias ja Šotimaal on 2024/25. aasta võistlusel osalemas vaid üks meeskond, väiksematel riikidel aga kaks või kolm.  

Liiga etapi tugevusgrupid ja loosimine 

Liiga etapi tugevusgrupid ja loosimised on Meistrite Liigast ja Euroopa Liigast natuke erinevad. Selle põhjuseks on see, et Konverentsiliiga liiga etapis mängivad meeskonnad erinevalt kahest kõrgema taseme turniirist kaheksa kohtumise asemel vaid kuus. Liiga etapi loosimine toimub 30. augustil 2024. Tugevusgrupid otsustatakse puhtalt UEFA koefitsientide edetabeli põhjal. Veel pole teada, kas tuleb kolm tugevusgruppi või lihtsalt nimekiri tugevamatest ja nõrgematest võistkondadest. 

Õnneks me juba teame, kes kuulub tugevate meeskondade gruppi: 

  • Chelsea 
  • Fiorentina 
  • Real Betis 

Liiga etapp 

Liiga etapp algab 3. oktoobril 2024 ja kestab 19. detsembrini 2024. Nagu selgitatud, mängib iga meeskond selle aja jooksul kokku kuus matši. Igal meeskonnal on kolm kohtumist kodus ja kolm võõrsil, mis samuti otsustatakse loosimise käigus. 

Kõik 36 meeskonda võistlevad samas liigatabelis, mille alusel otsustatakse, kes pääseb järgmisse vooru. Kehtivad tavalised reeglid – võidu eest kolm punkti, viigi eest üks punkt, väravate vahe jne. Chelsea, Fiorentina ja Real Betis ei pruugi küll omavahel väljakul kohtuda, kuid liiga üldtabelis on nad rivaalid. 

36 meeskonnast koosnevas tabelis pääsevad automaatselt kaheksandikfinaali ainult kaheksa paremat klubi. 9. kuni 24. kohale jäänud meeskondade päästerõngaks on aga väljalangemisvoorud. 

Väljalangemisvoorude etapp 

Väljalangemisvoorud toimuvad 2025. aastal kahes etapis, 13. veebruaril ja 20. veebruaril. Osalevad 16 meeskonda, kuid ainult kaheksa võitjat pääsevad edasi kaheksandikfinaali. Meeskonnad, kes saavutasid liiga etapis 9.  kuni 16. koha., jaotatakse tugevusgruppidesse ning teine mäng mängitakse kodus. Nad loositakse võistlema kaheksa meeskonnaga, kes saavutasid 17.  kuni 24. koha. 

Sõelmängude etapp 

Sõelmängude etapp algab 6. märtsil 2025 kaheksandikfinaaliga. Sellest hetkest alates toimib Konverentsiliiga vanamoodi. Iga kahest matšist koosneva vooru võitja pääseb edasi. Kaks lõpuni jõudnud meeskonda lähevad 28. mail 2025 Poolas Wroclawi staadionil omavahel finaalis mõõtu võtma.