Premium liiga hooaja võitjad ja kaotajad

Möödunud laupäeval pandi punkt Eesti jalgpalli kõrgliiga ehk Premium liiga hooajale. Millised järeldused tegi 36 vooru põhjal Betsafe’i blogi? Toome välja lõppenud hooaja peamised võitjad ja kaotajad!

Võitja: JK Tallinna Kalev

Vähem kui kuu aega enne hooaja algust sai Kalev teada, et seoses Maardu Linnameeskonna loobumisega avaneb neil võimalus Esiliiga asemel alustada hooaega hoopis Premium liigas. Spordidirektor Joel Lindpere ja kogu ülejäänud klubi personal ja loomikult meeskond ise võttis sülle kukkunud võimalust kui põnevat katsumust ning tulemused olid suurepärased hoolimata sellest, et hooaega alustati seitsme järjestikuse kaotusega, tärkas meeskond kevadel murule jõudes õide ning kindlustas püsimajäämise juba oktoobrikuus. Tasuks kaheksas koht ja 36 mängust teenitud 35 punkti, nende seas võit Paide üle ja viik Floraga. Hooaeg üle igasuguste ootuste!

Kaotaja: Nõmme Kalju

Järjekordne keeruline hooaeg andis küll mõnes mõttes ootamatult nõmmekatele hooaja lõpus võimaluse kolmanda koha peale mängida, kuid otsustavas mängus saadud kaotus Paidelt kustutas need lootused – karikasarjas Esiliiga B klubile Tabasalule kaotamine tähendab seda, et Kaljul tuleb karikasarjas nüüd pöialt hoida, et võitjaks osutub kas Flora või Paide (Levadia on juba välja langenud) – vastasel korral jäädakse taas eurosarjapiletist ilma. Uus spordidirektor Argo Arbeiter ja suurema osa hooajast meeskonda tüürinud Eddie Cardoso tõid küll klubisse uut hingamist, kuid aasta lõpus paistis, et lõhnad olid siiski võrdlemisi endised.

Võitja: FC Kuressaare

2020. aastal üleminekumängude abil Premium liigasse püsima jäänud Kuressaare tegi suure sammu edasi juba mullu, kui Viljandi Tuleviku, Tartu Tammeka ja Pärnu Vapruse ees nopiti endale seitsmes koht. Tänavu oli Kuressaare juba nii kindel tabeli keskmik, et punktiarvu mõttes jäi neid teisest kohast lahutama vaid üks punkt rohkem kui üheksandast reast – esikolmik jäi aga vaid 15 silma kaugusele. Roman Kožuhhovski sai selle hooaja eel abitreener Igor Morozovi näol pisut jõudu juurde ning ühte hingav meeskond ja tabeli keskel tekkinud tühimik lasid saarlastel teha klubi ajaloo parima tulemuse. Kas siit on võimekust veel edasi areneda või tuleb klubi kontoripoole osas profitiimidele veel selgelt alla jääval Kurel praegusel kujul peagi lagi vastu?

Kaotajad: Välismaalastest peatreenerid

Marko Savić, Ivan Stojković, Maksõm Kalõnõtšenko, Eddie Cardoso, Miguel Santos, Aleksei Eremenko, Dmitrijs Kalašnikovs, Roman Kožuhhovski – see on nimekiri välismaistest peatreeneritest, kes selle hooaja jooksul Premium liiga klubide juures töötasid. Kaheksast mehest jätkab uuel hooajal oma tiimi juures vaid Kožuhhovski, kõik ülejäänud kas lahkusid või said kinga. Ei ole just parim tabavusprotsent… Usalda eestimaist!

Võitja: Norbert Hurt

FC Floras tegutseb Hurt ka abitreenerina, kuid tema kõige olulisem roll klubis on olla spordidirektor – just tema ülesanne on meeskonda komplekteerida, suurema plaani peale mõelda ja mängijate tuleviku osas otsuseid vastu võtta. Kuigi mõned tänavused üleminekud ei olnud õnnestunud – Paides särama löönud Robi Saarmast jäädi näiteks ilma ja Tammekast toodud Tristan Koskor klubis jalgu alla ei saanud -, siis kokkuvõttes suutis Flora eelmisel aastal säranud lahkujad (Rauno Sappinen, Matvei Igonen, Märten Kuusk) silmagi pilgutamata asendada. Tasuks ülimalt kindel meistritiitel ning hooaeg, kus kaotati vaid üks liigamäng. Kuna Hurt tegutseb ka A-koondises abitreenerina, on paljudel fännidel tema pihta lihtne kriitikanooli saata, kuid töö Floras on ta sel hooajal teinud küll nii hästi, et selles osas ei ole kellelgi midagi kobiseda.

Kaotaja: FCI Levadia

Tiitli kaitsmisest jäi asi kaugele – Levadia kogu hooaeg oli lõpuks hoolimata võrdlemisi kindlast hõbemedalist paras tsirkus. Detsembri alguses asub ametisse kuues mees, kes saab väita, et on aastal 2022 olnud Levadia peatreener – see näitab juba nii mõndagi. Täielik krahh Euroopas pani klubis muutuste tuuled puhuma ning Marko Savići ja Vladimir Vassiljevi lahkumine algatas mingis mõttes ahelreaktsiooni, mille tulemusena on klubi senine kontoripool sisuliselt tühjaks löödud ning asendatud kummaliselt varju jääda soovivate uute inimestega, kes on seni endast maha jätnud konflikte, kummalisi palkamisi ja hunniku segadust. Selle taustal on raske näha, et uuel hooajal suudaks meeskond ja klubi teha piisavalt suure restardi, et taas tiitlimängu sekkuda. Kõigepealt tuleb neil üldse kohalikke mängijaid kuidagi meeskonda meelitama asuda.

Võitja: Robi Saarma

Eelmisel hooajal Nõmme Unitedi ridades esiliigas võrgud puruks peksnud Saarmal oli hooaja alguses valida, kas liituda Paide Linnameeskonna või FC Floraga. Saarma tegi valiku Paide kasuks ning kuigi me ei saa kunagi teada, mis oleks juhtunud teistsuguse valiku korral, oli Saarma selle hooaja üks suuremaid esilekerkijaid, läbimurdjaid ja tõusvaid tähti. 21aastane ründaja lõi 34 mänguga 16 väravat, olles sellega väravaküttide edetabelis lausa teisel kohal. Uus hooaeg soovib Saarmalt veelgi rohkem stabiilsust – kas selle järel võivad juba lahti olla uksed välismaale ja koondisesse?

Kaotaja: Pärnu Vaprus

Vahel öeldakse mõne nähtuse või juhtumi kohta, et see on võimalik vaid Eesti jalgpallis. Kuidas oleks sellega, et üks meeskond suudab kõrgliigas kuue hooaja jooksul kaks korda teha „triki“, et liigas jäädakse sportlikult viimaseks kaks korda järjest? Nii 2017. kui 2021. aastal jäid pärnakad küll liigas viimaseks, kuid pääsesid teiste tiimide loobumiste või diskvalifitseerimiste tõttu ka järgmiseks hooajaks Premium liigasse edasi. Mõlemal puhul ei suudetud aga vigadest õppida või taset kergitada ning nii tuli viimane koht teist aastat järjest. Sealjuures olid pärnakate ootused tänavuse hooaja eel oluliselt kõrgemad, sest meeskonda täiendati oluliselt ning palgati peatreeneriks hea mainega Dmitrijs Kalašnikovs. Punkte teeniti aga lõpuks eelmise aastaga võrreldes oluliselt vähem (18 vs 11), kusjuures 18 võõrsilmängust saadi 18 kaotust. Tõsine mõttekoht.