Meistrite liiga kolmapäev: kas Real suudab taas kevadise käigu sisse panna?

Ajax võõrustab kolmekordset valitsevat võitjat, võrdsete heitluses vastamisi Tottenham ja Dortmund

Vutisõbrad on juba tõsiselt elevil – Meistrite liiga jalgpall on juba sellel nädalal tagasi! Kaheksandikfinaalid juba sel teisipäeval ja kolmapäeval tõepoolest avapaugu saavad ning meid ootab neli põnevat mängu, millele järgnevad neli põnevat heitlust ka järgmisel nädalal. Detsembrikuisest play-off loosist on juba tükk aega möödas ning nagu arvata oli, on selle ajaga ka jalgpallimaailmas palju vett merre voolanud – mõned meeskonnad on vahetanud peatreenerit, mõned on tõusnud suurepärasesse hoogu, samal ajal kui teised vaevlevad vigastuste ja kehvade tulemuste käes. Teisipäevased põnevad kohtumised on meie blogis juba „eelvaadatud” – nüüd on aeg kiigata selle poole, mida meile kolmapäeva hilisõhtu toob.

Taas ootab meid ees kaks põnevat mängu, kus kodumeeskondadeks on oma alagrupi teise kohaga lõpetanud meeskonnad. Ühes mängus võtab nooruse energiast pakatav Amsterdami Ajax vastu Meistrite liiga kolmekordse valitseva tšempioni Real Madridi, teises matšis lähevad vastamisi kaks paberil väga võrdset meeskonda, kui Tottenham Hotspur võtab Wembley staadionil vastu Dortmundi Borussia.

Seega – vaatame üle, milliseid koefitsiente pakub meile suurte mängude eel Betsafe’i jalgpalli ennustus ning kelle peale tuleks oma panused kolmapäeva õhtu eel teha!

Noored tõusvad tähed kogenud langevate (?) tähtede vastu

On mitmel moel mõneti sümboolne, et just need meeskonnad omavahel kaheksandikfinaalis vastamisi lähevad. Esiteks on Ajaxi verinoore meeskonna puhul selgelt tegemist tõusvate tähtedega, kelle sekka on segatud ka mõned kogenumad nimed – Reali puhul on aga täpselt vastupidi, vanade ja kogenud mängijate sekka on segatud ka mõned üksikud noored tõusvad tähed. Samuti olid nende tiimide alagrupiturniirid küllaltki erinevat nägu – Ajax sai 12 punktiga enda grupis teise koha, Realil piisas samast summast, et oma grupp võita. Sealjuures ei kaotanud Ajax kuue mängu jooksul kordagi, Real aga oskas alagrupis lõpuks viimaseks jäänud Moskva CSKA-le koguni kaks korda alla jääda! Ajax nägi vähemalt sügisel Meistrite liigas pisut stabiilsem välja, kuigi jäi oma alagrupis teiseks – aga teame ju väga hästi, et Real on viimastel hooaegadel oma vormi just kevadeks rihtinud ning suudab ükskõik kui kehva sügise järel lõpuks ikkagi Meistrite liigas kõige kõrgemat mängu mängida.

Ajaxi koduvorm on küll olnud sel hooajal väga korralik, kuid viimasel ajal on Hollandi meeskond pisut hädas olnud kaitsega – liigamängus Heerenveeni vastu osati jaanuari lõpus nendega kodus 4:4 viiki mängida, nädalapäevad hiljem aga võeti Feyenoordilt võõrsil lausa 2:6 kaotus vastu. Olgugi et sellele vastati VVV-Venlo 6:0 alistamisega, on teatud ohumärgid siiski õhus ning võib arvata, et isegi Reali suhteliselt kogenematu peatreener Santiago Solari teab, et see on Ajaxi nõrgaks kohaks.

Reali jaoks oli küll Meistrite liigas alagrupiturniir suhteliselt kummaline, kuid nagu mainitud, teab see meeskond väga hästi omast kogemusest, kuidas kevade eel väga heasse vormi tõusta. Seda on näidatud ka praegu – viimasest seitsmest mängust on tiimil kirjas kuus võitu ja üks viik, sealjuures näidati end viimases kahes mängus väga heast küljest – karikamängus lepiti võõrsil Barcelonaga 1:1 viiki, kolm päeva hiljem tehti koduliigas samuti võõrsil tuul alla linnarivaalile Atletico Madridile. Ajax ilmselt juba pisut väriseb – aga pääsu pole.

Real on soosik nii võõrsil kui kodus

Tiitlikaitsja võidu peale avamängus saab panustada 1,89-ga

Hoolimata Reali viimaste nädalate suurepärasest minekust ei ole neid mängu eel liiga suureks favoriidiks tehtud. Ajaxi võidu korral on avamängu järel võimalik raha tagasi saada 3,90-kordselt, viigi puhul 4,25-kordselt ning Reali võidukoefitsiendiks on Betsafe’is märgitud 1,89. Pole kahtlustki, et selliste koefide puhul peitub väärtus just nimelt Reali võidu ennustamises – 1,89 on lausa suurepärane koefitsient. Panustamissoovitus!

Vaadata tuleks aga ka muid kategooriaid – näiteks väravate arvu. Nagu mainitud, on Ajax viimasel ajal kaitses pisut hädas olnud ning Reali vähemalt kaks löödud väravat on saadaval 1,60-ga. Samuti tundub maast raha üles korjamisena panus, et mängus lüüakse kokku üle 2,5 värava – selle koefiks pakutakse 1,51.

Edasipääseja osas on selgelt kaardid Reali käes – Ajaxi veerandfinaalikoht tooks täpsele panustajale raha tagasi koguni 3,65-kordselt, samal ajal kui Reali edasipääs vaid 1,28-kordselt.

Kahe võrdse duell

Nagu selgus ka Betsafe’i analüütikute mudelennustusest, peaks Tottenhami ja Dortmundi kaheksandikfinaalpaar vähemalt paberil olema kõige võrdsem – lausa nii võrdne, et sisuliselt on tegu mündiviskega. Mõistagi ei arvestanud see arvutiennustus sisse meeskondade hetkevormi, hetkeolukorda, vigastusi ja kõike muud subjektiivset, ent omamoodi pildi annab see meile siiski ette – see paar on küllaltki ettearvamatu.

Tottenham näitas alagrupiturniiril oma mündi mõlemat külge: esmalt osati ennast väga raskesse seisu mängida, kui Milano Interi vastu eduseis viimaste minutitega kaotuseks mängiti, Barcelonalt lüüa saadi ning PSV Eindhoveniga võõrsil viiki mängiti. Seejärel aga näidati tõelist sisu, kui nii PSV kui Inter alistati ning viimases voorus Barcelonaga viiki mängiti. Natuke õnne läks neil edasipääsuks tarvis, aga lõpuks siiski 16 sekka pääseti – ning nüüd soovitakse kindlasti üle lüüa oma viimaste aastakümnete parim Meistrite liiga tulemus, mis ei olegi sedavõrd särav – 2011. aastal jõuti Gareth Bale’i vedamisel veerandfinaali.

Dortmund saab samal ajal uhkeldada sellega, et on Saksamaal uppi löömas Müncheni Bayerni hegemooniat – Bundesligas ollakse 21 vooru järel Bayernist viie punktiga ees. Kahes viimases mängus on samas nende hoog pisut raugema hakanud – viiki lepiti nii Frankfurdi Eintrachti kui ka Hoffenheimiga, sealjuures viimases mängus anti käest kindlana näinud 3:0 eduseis.

Spurs on samal ajal vaat et märkamatult tõusnud Premier League’is tagasi tiitliheitlusesse ning hoolimata vigastustest ja muul põhjusel puudujatest ei ole lastud enda hool liialt raugeda. 26 mänguga kogutud 60 punkti on Inglismaal väga kõva valuuta ning liidrist Liverpoolist ollakse vaid viie punkti kaugusel – kõik on seal veel võimalik.

Kas Dortmund on tõesti sedavõrd suur soosik?

Esimeses mängus Wembleyl on Tottenham koefitsientide järgi küll soosik, kuid mitte väga suur soosik – nende võidukoefiks pakutakse 2,37, viigi korral on võimalik raha tagasi saada 3,55-kordselt ning Dortmundi võõrsilvõidu puhul 3,15-kordselt. Arvestades seda, et Tottenham on üldiselt kodus olnud pigem kindel, siis tundub nende 2,37 lihtsalt liiga hea väärtusena, et sellele mitte panustada. Samuti ei tasu unustada, et needsamad meeskonnad läksid Meistrite liigas vastamisi ka eelmisel hooajal, aga alagrupiturniiril – seal võitis nii kodus kui võõrsil Spurs. Nii viimased omavahelised kohtumised kui ka nende kahe meeskonna viimased mängud üldse on toonud palju väravaid – seega tundub väga hea panusena ka vähemalt 2,5 värava nägemine. Selle koefiks on 1,81.

Edasipääsu arvestades on aga Dortmund isegi üllatavalt selgeks favoriidiks – ehk usutakse siin väga Paco Alcaceri, Mario Götze, Jadon Sancho ja teiste Dortmundi paugutajate võimetesse. Dortmundi pääs veerandfinaali tooks täpse panuse korral raha tagasi 1,70-kordselt, Tottenhami edasipääs aga 2,15-kordselt – siin tuleks juba puhtalt väärtuse põhjal panus Tottenhamile teha. Olgugi et Dortmund on Bundesliga liider, on Spurs justkui pisut radari all tegemas oma viimaste aastate parimat hooaega. Kui Harry Kane ka teiseks mänguks tagasi on, pole kahtlustki, et Tottenhamil on taset, et edasi pääseda.

MÄRKSÕNAD

SHARE