Euroliiga 2021-22: kas Jasikevicius viib Barcelona meistriks?

Septembri lõpp on kätte jõudnud ning korvpallihooajad üle kogu maailma on kas juba alanud või siis kohe-kohe algust saamas. Erandiks ei ole ka Euroopa korvpalli lipulaev, suurejooneline Euroliiga, mis on aastast-aastasse oma profiililt, mängutasemelt ja ka korralduse kvaliteedilt teinud samme edasi ning on praeguseks jõudnud 18-meeskonnalise korvpalliliigani, kus 34-voorulise põhihooaja järel selguvad kaheksa paremat, kes selgitavad playoff’is välja sisuliselt Euroopa klubikorvpalli meistri.

Uus hooaeg saab alguse juba 30. septembril, kui toimuvad põhihooaja esimesed neli kohtumist – meie vaatame siinkohal aga otsa kogu eelseisvale hooajale ning toome välja põhilised soosikud ja muud huvitavad jutupunktid, mille pealt on hea uut hooaega jälgima hakata. Betsafe’i spordiennustuses saab juba ka uue hooaja võitjat ennustada – seega on see hea stardipunkt ja ankur, mille põhjal ennustused ja eelvaated teha!

Kas taas duell Anadolu Efesi ja Barcelona vahel?

Foto: TT

Eelmise hooaja finaalis läksid vastamisi meeskonnad, kes väärisid täielikult nii kaugele jõudmist – Istanbuli Anadolu Efes ja FC Barcelona olid juba põhiturniiril koos Moskva CSKA-ga liigas totaalsed tipud ning suutsid seda taset ka playoff’i lõpuni välja kanda. Arvestades seda, et mõlemad meeskonnad on suures plaanis suutnud oma tuumiku ja olulised mängijad ka uueks hooajaks säilitada, pole just suurem üllatus, et mõlemad alustavad ka uut hooaega kahe peamise tiitlisoosikuna.

Türklaste Anadolu Efesilt oodatakse taas vägevat aastat – nende eelmise aasta liider Vasilije Micic korjas mullu nii MVP kui finaalide suurima skooritegija auhinnad ning arvestades seda, et ta on vaid 27-aastane, võiks talt isegi veel väikest sammu edasi oodata. Lisaks Micicile on endiselt meeskonnas olemas ka tagaliini liider Shane Larkin ning nende kahe duo on kogu Euroliiga üks paremaid kombosid. Lisandustest tasub ära märkida äsja NBA draftis Philadelphia 76ersi poolt 50. valikuna ära nopitud noore serblase Filip Petruševi, kes võib korvi all hakata ka Euroopa tasemel tegusid tegema.

Selle meeskonna puhul võib mullune tiitel teha panustamisel ettevaatlikuks, sest mullusega sarnast nälga ei pruugi sellel meeskonnal näha, kuid peatreener Ergin Atamani käe all ei maksa ka arvata, et nüüd loorberitele puhkama jäädakse. See meeskond on ehitatud selleks, et nüüd, praegu ja kohe võita ning pelgalt mängijate taseme poolest on nad endiselt number üks.

FC Barcelona alustab leedulase Šarunas Jasikeviciuse käe all teist hooaega ning kui juba esimene tõi pääsme finaali, siis võiks justkui oodata nüüd, kui treener on meeskonnaga ja meeskond treeneriga harjunud, veel üht sammu edasi. Paraku ei ole mitmed hooaja alguse märgid just kõige paremad: mõned kaotused koduses konkurentsis ja jalgpallitiimi suurtest võlgadest tulenev ärev rahaline seis võiksid olla põhjused, miks Barcelona üldvõidu peale seekord mitte panustada.

Positiivse poole peale võib mõistagi kanda Euroliiga ühe parema mängija Nikola Mirotici jätkuva olemasolu, Nick Calathese mängujuhtimine on samuti Euroopa tasemel ammu end tõestanud on juba iseenesest põhiturniiril mitut võitu väärt. Samas ei maksa hooaja alguse muresid üle tähtsustada: põhihooaja kaheksa parema sekka peaks Jasikeviciuse meeskond mahtuma igal juhul ning kuna playoff on alles kuude ja kuude kaugusel, võib vahepeal niiehknaa kõike juhtuda. Barcelona puhul saab olema huvitav jälgida ka seda, millist rolli hakkab meeskonnas täitma 41-aastane Pau Gasol, kes on endiselt mängijana üles antud.

Anadolu Efesi tiitlikoefitsiendiks on hooaja eel Betsafe’is märgitud 3,50, Barcelonal 4,50 – nendest kahest tundub märksa paremat ja kindlamat väärtust pakkuv siiski tiitlikaitsja Anadolu Efesi 3,50.


Järgmised pretendendid: Moskva CSKA ja Real Madrid

Foto: TT

Esimesest kahest meeskonnast ei jää kindlasti sugugi kaugele maha ka järgmised kaks – Moskva CSKA ja Real Madrid. Final Fouri pääses neist kahest eelmisel aastal vaid CSKA, kuid ka Real ei jäänud sugugi kaugele, sest suutis hilisema võitja Anadolu Efesi vastu veerandfinaalseeria otsustava mänguni viia.

CSKA oli eelmisel põhihooajal eelkõige väga ladusa rünnaku abiga suisa teisel kohal, kuid erinevalt esimesest kahest meeskonnast saab nende puhul rääkida olulistest üleminekutest. Eelmist hooaega rünnakuliidrina alustanud, kuid hooaja jooksul korduvalt peatreeneri Dimitris Itoudisega tülli pööranud ja vahepeal suisa NBA-s käinud Mike James on nüüd lõplikult CSKA-st lahkunud ning tema asendajaks palgati Moskva oblasti Himkist Aleksei Šved. Švedi on pikalt peetud suhteliselt vastakaid tundeid tekitavaks mängijaks – Himkis oli ta selge number üks ning ta sai väga palju rünnakul ise lahendusi leida, kuid CSKA-s peab ta ilmselt oma mängustiili mõneti muutma, et ka teised võistkonna staarid saaksid oma visked ja puuted kirja. Himki eelmiste hooaegade minek ei olnud üldse hea ning keeruline on uskuda, et Šved suudab koheselt end CSKA teistsugusesse mängujoonisesse ümber lülitada. Suureks täienduseks on ka Kaunase Žalgirisest endale toodud Marius Grigonis. Švedi-nimelise küsimärgi tõttu ei maksaks CSKA-le kohe põhiturniiri alguses edu ennustada, kuid nelja-viie parema sekka tulek peaks nende puhul siiski olema väga tõenäoline.

Real Madridi puhul on räägitud olulisest täiendusest, kui korvi alla saadi rivaalklubist Barcelonast ungarlane Adam Hanga, kuid eelmisel hooajal oli nende murelapseks rünnak. Kaitses oldi küll Euroliiga tipus, kuid rünnakul oli nende suurimaks punktitoojaks Edy Tavares vaid 11,5 silmaga – tänapäeva korvpallis on tarvis ka liidriomadustega tagamehi, keda Reali ridades praegu otseselt ei paista. Hispaania pealinnaklubi peaks sarnaselt teistele tippudele olema siiski oma sügavuse ja kvaliteedi pealt kindlalt playoff’is, kuid esinelikust paistavad nad praegu selgelt kõige nõrgemad.

CSKA koef on hooaja eel Betsafe’is 6,00, Realil 7,00 – sellest paarist on selgelt parema väärtusega CSKA, kelle hooaja edu sõltub ilmselt päris palju sellest, kuidas suudetakse meeskonda sulandada Aleksei Šved.


Kas Žalgiris pääseb playoff’i?

Foto: TT

Suure neliku seljataga on järgmiseks kaheks soosikuks viimastel hooaegadel seitsmepenikoormasaabastega edasi liikunud Milano Emporio Armani ja alati tasemel Fenerbahce, kuid mõlema meeskonna kohal on piisavalt palju küsimärke, et neid esimese hooga mitte esinelikusse ennustada. Nende seljataga läheb aga päris huvitavaks heitluseks viimaste playoff-kohtade nimel: paljud Eesti korvpallisõbrad loodavad kindlasti, et üheks meeskonnaks, kes selles vestluses vähemalt sees on, saab olema ka Leedu au ja uhkus Kaunase Žalgiris.

Eelmisel hooajal jäi Žalgiris lõpuks Euroliiga põhihooaja 11. meeskonnaks, jäädes kaheksa parema sekka pääsemisest kolme võidu kaugusele. Uue peatreeneri Martin Schilleri käe all esineti siiski suhteliselt viisakalt, arvestades ka seda, et Šarunas Jasikeviciuse poolt ette seatud latt oli väga kõrgel ning paratamatult pole väikesest Kaunasest pärit klubil võimalik parimate mängijate eest rahaliselt teiste Euroopa gigantidega heidelda.

Ka selle hooaja eel on meeskonnast läinud mitu olulist meest, kes on siirdunud edasi parematele jahimaadele. Tagamehed Thomas Walkup ja Marius Grigonis siirdusid vastavalt Olympiakose ja CSKA ridadesse, aga nagu ikka, ei salli meeskond tühja kohta: asemele on saadud mitu uut ja vana tuttavat, mille tõttu võib ehk isegi väita, et võrreldes eelmise hooajaga ei ole meeskond väga oluliselt nõrgemaks muutunud. Tagasi on Mantas Kalnietis ja Edgaras Ulanovas, lepingud on sõlmitud ka lätlase Janis Strelnieksiga, kes viimased aastad Moskva CSKA-s veetis. Ameeriklastest on seekord meeskonda tugevdamas NBA-s mitmeid aastaid korralikul tasemel pallinud Emmanuel Mudiay, korvi alla palgati Tenerife meeskonnast Tyler Cavanaugh. Ainsa eelmise hooaja mängijana on põhilisse algviisikusse alles jäänud tsenter Joffrey Lauvergne.

Arvestades seda, et suur osa meeskonnast peab alles kokkumängu harjutama ja üksteisega harjuma, ei pruugi hooaja algus Žalgirisele lihtsaks osutuda ning kui alguses konkurentidest maha jäädakse, võib ka kaheksa parema sekka pääsemine osutuda väga keeruliseks ülesandeks. Žalgirise hooaja võidule pakutav koefitsient 81,00 reedab samamoodi, et suurt usku nende edusse panustajatel ja kihlveokontoritel seekord paraku ei ole. KOEFID EUROLIIGA