Celtics vs Mavericks: 5 küsimust NBA finaalseeria eel

NBA 2024. aasta finaalseeria toob kokku kaks tugevat meeskonda – Boston Celtics ja Dallas Mavericks. Mõlemad tiimid on teinud muljetavaldava hooaja, edestades vastaseid nii põhihooajal (see kehtib eelkõige Celticsi kohta) kui ka playoffides.

Tegu on üldse esimese korraga USA profispordis, kus finaalseerias kohtuvad Dallase ja Bostoni tiimid – mõlema tiimi ootused ja lootused on kõrgel, sest selge võimalus ihaldatud tiitlini jõuda on mõlemal võistkonnal täiesti olemas. Järgnevalt vaatleme viit võtmeküsimust, mis finaalseeria eel esile kerkivad.

1. Kas Kristaps Porzingis saab olema seeria X-faktor?

Kristaps Porzingis, kes on Boston Celticsi üks tähtmängijatest, on näidanud sel hooajal end väga heast küljest. Põhihooajal keskmiselt 20 punkti ja 8 lauapalli mängus kogunud Läti korvpallur on olnud Celticsi edus oluline, kuid nagu alati, on tema puhul suureks küsimärgiks tervis. Playoffi esimeses ringis Miami Heati vastu tegi lätlane oma säärele haiget ning ettevaatusabinõuna on ta finaalseeriani jäänud pealtvaatajaks – olgem ausad, Celticsi senised vastased olid idakonverentsis ka sedavõrd nõrgad või nõrgestatud, et tema teeneid ei olnud ka lõpuks vaja. Tema võimed ja oskused nii kaitses kui rünnakul on Celticsi edus olnud sel hooajal olulises rollis ning  kui ta suudab finaalseerias oma kõrget taset hoida, võib ta olla Celticsi X-faktor, kes aitab meeskonnal võidule jõuda. Kuid küsimus jääb – kas ta suudab kogu seeria vältel stabiilselt mängida ja vigastustest hoiduda?


2. Kas Luka Doncic on parim mängija platsil?

Luka Doncic, kes on Dallas Mavericksi vaieldamatu liider, on jätkuvalt üks NBA kõige mitmekülgsemaid mängijaid. Playoffis on ta Mavericksi eest kogunud keskmiselt 29 punkti, 10 lauapalli ja 9 korvisöötu mängus ning kehtestanud end mitmetes seeriates tõelise alfamängijana. Öeldakse, et suure pinge all sünnivad teemandid – ning Doncici võime pingeolukordadega toime tulla ja just kõige vajalikumatel ja otsustavamatel hetkedel mäng enda peale võtta teeb temast heal päeval maailma parima korvpalluri. Kuid kas ta suudab finaalseerias hoida sama kõrget taset ja Celticsi erinevate kaitsjate vastu stabiilsust hoida? Kui Doncic on jätkuvalt parim mängija platsil, on see automaatselt üks suur argument Dallase kasuks.

Celticsil on vastu panna nii Jayson Tatum kui Jaylen Brown, kuid senises playoffis pole kumbki suutnud Doncici masti koormat enda peale võtta. Tatumi võimete lagi on küll Doncici omale lähedal, kuid seni ei ole ta sellele laele eriti tihti lähedale jõudnud.


3. Kas Boston peab suurele võidukoormale vastu?

Boston Celtics on sel hooajal olnud üks kõige järjekindlamaid meeskondi, kuid finaalseerias ootab neid hoopis teist masti vastane kui seni idakonverentsis. Tuletame meelde: avaringis said nad vastu Miami Heati, kes pidi toime tulema oma liidri Jimmy Butlerita, samuti oli audis Terry Rozier; teises ringis Cleveland Cavaliersi vastu said nad allahindlust tänu Donovan Mitchelli ja Jarrett Alleni vigastustele ning idakonverentsi finaalseerias Indiana Pacersi vastu oli Pacers osaliselt ilma oma mängujuhist Tyrese Haliburtonist. Kergemat ja leebemat teed NBA finaali annab ette kujutada!

Põhihooaja väga selge võit ja lobedalt läinud tee finaali on Celticsist teinud finaalseeria eel isegi ootamatult kindla favoriidi – nende tiitlivõidu koefitsiendiks on Betsafe’is vaid 1,45, Mavericksil 2,75. Mavsi kasuks räägib aga see, et nemad tulid läbi ränkraske läänekonverentsi, kus nad pidid järjepanu alistama LA Clippersi, esimese asetusega Oklahoma City Thunderi ja lõpuks Minnesota Timberwolvesi.

Celtics on viimastel hooaegadel jõudnud korduvalt playoffis kaugele ning tiimi liidermängijad Jayson Tatum ja Jaylen Brown on hiliskevadistes mängudes juba omamoodi veteranid – kuid nende ajal pole Celtics veel kordagi suutnud tiitlivõiduni jõuda. Tänavune hooaeg paistab selles osas olevat nende seni parim šanss sellest künkast üle saada – kas nad suudavad pingetega toime tulla ja kriitikute suud lukku panna?

Mavsi jaoks on olukord aga hoopis pingevabam: enne hooaega või enne playoffe ei pakkunud eriti keegi neile tiitlivõitu ning nende jaoks on tegu vaat et „tasuta“ võimalusega ajalugu püüda – kaotuse korral loetaks nende hooaeg siiski suureks õnnestumiseks, mida ei saa aga samamoodi väita Celticsi kohta.


4. Kas peale jääb rünnak või kaitse?

Celticsi ja Mavericksi vastasseis toob meile väga huvitavad kontrastid. Ühest küljest on Celticsil põhihooajast ette näidata üks NBA ajaloo kõige efektiivsemaid rünnakuid, teisalt on neil Jrue Holiday ja Jaylen Browniga eesotsas üks väga kõva kaitsega tagaliin. Dallasel on sellele vastu panna aga ülivõimsa ründearsenaliga tagaliin, kus Kyrie Irving ja Luka Doncic on näiliselt võimelised lahti harutama ükskõik millise kaitseformatsiooni, mis neile vastu pannakse – seda näitasid nad väga hästi Timberwolvesi vastu, kes oli eelmises ringis suutnud kohati täiesti kinni keerata tiitlikaitsja Denver Nuggetsi ründekraanid.


5. Kas Mavericksi eelmise põhihooaja lõpu trikitamine tasus tõesti ära?

Dallas Mavericks tegi eelmise aasta põhihooaja lõpus lausa skandaalseid lükkeid: kuigi neil oli teoreetiliselt võimalik veel play-ini kaudu playoffi jõuda, otsustasid nende tiimi juhid, et nad võtavad põhihooaja lõpus väga rahulikult, et sisuliselt meelega kaotada ning seeläbi endale draftiks parem positsioon kätte „võidelda“. Kuigi tol hetkel teenis see liigutus nii Dallase fännide kui ka teiste korvpallisõprade poolt oma ebasportlikkuse tõttu kõvasti kriitikat ning arvati, et küll „korvpallijumal“ Dallast selle eest omal moel karistab, on senised märgid näidanud, et tegelikult oli see Mavsilt lausa geniaalne liigutus. Thunderiga tehtud vahetustehingu tulemusena valiti endale 12. valikuna Duke’i korvialune jõud Dereck Lively, kelle ülikoolikarjääri statistika ei olnud küll midagi väga erilist, kuid Mavsi süsteemi sobitus ta koheselt lausa imeliselt ning ka tänavuses playoffis on Lively mänginud märkimisväärset rolli.

Kui Lively nüüd tõesti Dallase oma esimesel hooajal NBA tiitlini aitab, tuleb välja, et sellele ebasportlikule trikitamisele tuli „korvpallijumalalt“ hoopis teistsugune reaktsioon kui võinuks arvata…


NBA finaalseeria ajagraafik (Eesti aja järgi):

1. mäng: Celtics – Mavericks, 7. juuni kell 3.30
2. mäng: Celtics – Mavericks, 10. juuni kell 3.00
3. mäng: Mavericks – Celtics, 13. juuni kell 3.30
4. mäng: Mavericks – Celtics, 15. juuni kell 3.30
5. mäng: Celtics – Mavericks, 18. juuni kell 3.30*
6. mäng: Mavericks – Celtics, 21. juuni kell 3.30*
7. mäng: Celtics – Mavericks, 24. juuni kell 3.00*

* – kui vaja