Pariisi korvpalliturniir: kas USA purjetab kindla võiduni?

Meeste korvpalliturniir Pariisis on jõudmas kulminatsiooni veerele: alagrupifaas on nüüd läbi saanud ning kaheksa meeskonda jätkavad teekonda kuldmedali poole. Betsafe’i spordiblogi teeb enne veerandfinaalide algust kõigest olulisest põhjaliku ülevaate!

Võistluspaarid

Prantsusmaa – Kanada
Saksamaa – Kreeka
Brasiilia – USA
Serbia – Austraalia

Soosikud: kas keegi saab USAle vastu?

Vaatame kõik suuremad võidusoosikud üle – mis on kõigi tugevused ja nõrkused?

USA

Nagu ikka, alustab USA koondis igat korvpalli suurturniiri peasoosikuna hoolimata sellest, milline võistkond neil parasjagu täpsemalt koos on. Kui viimastel aastatel oleme sageli näinud olukorda, kus väga paljud nende paremad pojad on tegelikult jäänud koju, siis tänavu on väga keeruline leida mängijaid, kes oleksid võinud USA rivistusse kvaliteedi poolest mahtuda, aga on sellest ise loobunud – neid sisuliselt polegi. 39aastane LeBron James kannab meeskonnas liidrirolli ja ka teised kogenud mehed eesotsas Kevin Duranti, Anthony Davise ja Stephen Curryga tekitavad tiimile tuumiku, millelaadset pole mitte kellelgi vastu panna. Võistkonna suurimaks tugevused on nende sügavus: ükskõik kas nad mängivad, 9, 10 või 12 mängijaga, kõik väljakule tulijad on suurepärasel tasemel ning mitte kellegi pealt ei kärise. Alagrupifaasis olid USA kaks parimat punktitoojat Kevin Durant ja Anthony Davis – mõlemad olid tegelikult vahetusmängijad, kes said oma oskusi näidata teiste tiimide varumeeste vastu. Just seal on käärid kõige suuremad.

USA nõrkustena võib välja tuua lauavõitluse ja positsioonirünnaku, kus neil on teistega võrreldes vähemalt teoreetiliselt kõige vähem tugevam positsioon. Kui vastased suudavad mängutempo alla lüüa ja aeglaseks muuta, võib USA olla haavatav – senises kolmes kohtumises on nad aga igaühes visanud vähemalt 100 punkti.

Kanada

A-grupi Austraalia, Kreeka ja Hispaania vastu täiseduga läbinud kanadalased on lõpuks teist suurturniiri järjest hakanud oma potentsiaali välja mängima, kuigi erinevalt USAst on neil ka mõned päris olulised puudujad, kes hea vormi korral võistkonnale kindlasti juurde annaksid. Sarnaselt USAle on ka nende võistkond täis NBA mängijaid, kuid kvaliteedierinevus on üsna selge ja sellist sügavust nagu nende lõunanaabritel Kanadal vastu panna pole. Shai Gilgeous-Alexander võib küll välja paista kogu turniiri parima mängijana, ent kas head kaitsespetsidest viskajad Dillon Brooks ja Lu Dort suudavad teda piisavalt rünnakul toetada? Ootamatult hästi on esinenud aga RJ Barrett, kes on keskmiselt 21 punktiga kerkinud suisa tiimi punktiliidriks.

Sarnaselt USAle on ka Kanada nõrkuseks lauavõitlus – mõneti ootamatult ei kaasatud võistkonda näiteks äsjast kõrget NBA draftivalikut Zach Edeyt, kes võiks oma profiililt FIBA reeglitega korvpalli isegi paremini sobida kui NBAsse.

Saksamaa

Kolmas seni täiseduga meeskond on valitsev maailmameister Saksamaa, kes sai alagrupis jagu Prantsusmaast, Brasiiliast ja Jaapanist, kusjuures kõigist üsna selge vahega. Sakslaste kasuks räägib selgelt see, et nad on oma tiimi saanud suurepäraselt käima – Dennis Schröderi teravus ja agressiivsus mängujuhi positsioonil on ülimalt positiivne, korvi all on vennad Wagnerid eesotsas Franziga tõelised relvad ning Andreas Obsti visetest on suudetud vormida tõeline trump. Rünnakul on see meeskond ootamatult mitmekesise arsenaliga.

Taaskord saab ühe miinusena välja tuua lauavõitlust, hoolimata sellest, et häid suuri mängijaid on sakslastel mitmeid. Wagnerid kipuvad tihtipeale sattuma pahuksisse vigadega ning Franz tahab tihtipeale ka natuke liiga palju kaugelt visata, kuigi tema vastavad protsendid eriti kiita ei ole.

Serbia

Alagrupis ainult avamängus USAle alla vandunud Serbia suurimaks jõuks on ilmselt maailma kõige parem korvpallur Nikola Jokić, kelle gabariidid korvi all koos tema imelise mängulugemise ja sööduoskusega avab nende jaoks väga palju uksi. NBAs võrdlemisi keskpärane mängija Bogdan Bogdanović on FIBA reeglitega ühtäkki suurepärane mängumees ja on seni teinud hea turniiri. Serbia suurimaks tugevuseks on nende rünnak, mille poolest jäävad nad sel turniiril alla vaid USAle.

Nõrkustest võib välja tuua üsna keskpärase atleetlikkuse, mis saab neile takistuseks kiirrünnakute mängimise ja nende kaitsmise juures. USA vastu on nad sel suvel juba kaks korda mänginud ning mõlemal korral lõpuks suhteliselt kindla kaotuse saanud.

Prantsusmaa

Suurtest soosikutest rääkides ei saa puudutamata jätta võõrustajariiki Prantsusmaad, kelle puhul on ilma igasuguse kahtluseta suurimaks tugevuseks nende korvialune: ülipikk ja osav Victor Wembanyama ja kaitsespets Rudy Gobert moodustavad hirmuäratava tandemi, iseäranis peatamatu on olnud Wembanyama, kes on keskmiselt kirja saanud 17 puntki, 10,7 lauapalli ja kolm korvisöötu koos 2,7 vaheltlõikega. Kolm suve tagasi Tokyos võitis suur osa sellestsamast koosseisust hõbeda ning kogemused räägivad nende kasuks.

Nõrkustest rääkides ei ole nende tagamehed suutnud eesliinile väärilist partnerlust pakkuda – samuti on nad võistkonnana hoolimata suurtest tornidest üsna nigelad lauavõitlejad. Edu jaoks playoff’is tuleb neil üles leida ründesoon, sest praegu on nad keskmiselt visanud mängus vaid 81 punkti.

Austraalia

Veerandfinaalis serblastele vastu astuva Austraalia tugevus seisneb eelkõige nende NBA kogemusega tagaliinis, kus Josh Giddey, Patty MIlls, Dyson Daniels ja Josh Green kvaliteeti pakuvad. Tagameeste toel liigub neil rünnakul pall hästi ning paljude teiste soosikutega võrreldes on lauavõitlus olnud üks nende tugevustest. Kolm aastat tagasi tulid nad Tokyos pronksile ja suur osa meeskonnast on toonase ajaga võrreldes jäänud samaks.

Austraallaste miinuseks on olnud ebaühtlane ründemäng – pallikaotused on iseäranis Josh Giddey jaoks olnud Achilleuse kannaks, samuti on nad võistkonnana visanud kehvasti vabaviskeid.

Kes võidab?

USA koondis alustab kohamänge ülisuure võidusoosikuna – nende olümpiakulla koefitsient on nii väike kui 1,17. Väärtust pakuvad aga kindlasti järgmised võistkonnad, sest ameeriklased pole paistnud päris löömatuna – Kanada 8,00 ja eriti maailmameistri Saksamaa 10,00 tunduvad üsna kavalad panused, mida proovida. Serbia ja Prantsusmaa sellist edu ilmselt oodata ei ole.

Päris põnev tundub olevat ennustada ka seda, millised võistkonnad finaalis vastamisi lähevad. Kui alumisel tabelipoolel (Brasiilia-USA, Serbia-Austraalia) tundub USA olevat väga selge soosik, siis ülemisel tabelipoolel on seis oluliselt lahtisem. Suurimaks soosikuks tuleks seal aga siiski pidada sakslasi, kes alles MMil oma võimu näitasid. USA ja Saksamaa vaheline finaal on Betsafe’i saadaval koefiga 2,15.