US Open 2023: kas meeste tennises on uus valitseja?

Tenniseaasta viimane suure slämmi turniir on kohe ukse ees: New Yorgis mängitakse järgmise kahe nädala jooksul maha ajaloo 143. US Openi tenniseturniir. Mida tänavuse aasta viimaselt slämmiturniirilt oodata, keda pidada suuremateks soosikuteks ning kui hästi võiks turniir minna Eesti seekord ainsal esindajal Kaia Kanepil?

Betsafe’i blogi teeb tenniseaasta kõige suurejoonelisemast turniirist põhjaliku eelvaate!

US Open – aasta kõige tasuvam slämmiturniir

Kuigi teoreetiliselt on kõik neli suure slämmi turniiri aasta jooksul võrdse kaaluga ning edetabelipunktide osas täpselt nii ka on, siis reaalsuses on rahalises mõttes turniirid siiski pisut erinevad. Eurodesse ümber arvestatult jagati tänavu näiteks Prantsusmaa lahtistel välja 43,9 miljoni euro suurune auhinnafond, Austraalias 45,4 miljoni suurune auhinnafond ja Wimbledonis 52,1 miljoni euro suurune pott. US Openil on see summa aga märgatavalt suurem, ulatudes tänavu rekordiliselt 65 miljoni dollari ehk 60 miljoni euroni. Üksikmänguturniiride võitjad saavad sellest endale täpselt kolm miljonit dollarit ehk 2,77 miljonit eurot.

US Openi eripäraks on veel ka tõsiasi, et Ameerikale kohaselt mängitakse maailma kõige suuremal tenniseareenil kõige valjemate fännide ees, kes maruliselt omadele kaasa elavad. Ja olgem ausad, USA tennisesõpradel on ka olnud neid tippe, kellele kaasa elada! John McEnroest, Andre Agassist, Pete Samprasest ja teistest Serena ja Venus Williamsini välja – tõelisi favoriite ja suurkujusid on USA tennis aastate jooksul näinud palju, kuid viimasel ajal on nii meeste kui naiste seas raskuskese liikunud pigem Euroopa poole.

Aasta viimasel suure slämmi turniiril pannakse suures osas paika see, kes saab aasta lõpetada maailma edetabeli tipus ning osaleda nii ATP kui WTA aastalõputurniiril. Pinged, põnevus ja auhinnarahad on kõrged – Betsafe pakub selle puhul mõistagi suurt valikut panuseid kõigist 380 matšist, mis meeste ja naiste üksikmängus ning paarismänguturniiridel maha peetakse! Võiduks on üksikmängus vaja järjest võita seitse kohtumist, seega saavad lõpuks võitjakarika enda pea kohale tõstvad mängijad tõesti julgusega väita, et just nemad ongi parimad.


Kaia Kanepi – endiselt põhitabelis, endiselt kohal

Kuna eelmisel slämmiturniiril Wimbledonis saime kaasa elada Anett Kontaveidi karjääri viimasele võistlusmängule, siis tähendab see loomulikult, et seekordsel turniiril on meil üks eestlane vähem, kellele kaasa elada. Ainsa Eesti esindajana on võistlustules endiselt tuuril keerlev 38-aastane Kaia Kanepi, kes on maailma edetabelis langenud küll juba 135. kohale, kuid pääses sellest hoolimata otse põhitabelisse, pidamata kvalifikatsiooni mängima.

Viimastel aastatel on olnud selge, et Kanepi vorm on olnud vanuse tõttu langustrendis, nii et kunagi ei või teada, kas tegu on tema viimase suure slämmi turniiriga või mitte – olgem ausad, see ei oleks teab mis üllatus, kui ta otsustaks selle hooaja lõpus reketi varna riputada. Niigi on seljataha jäänud ülimalt vägev ja pikk karjäär, mis oma seitsme suure slämmi veerandfinaalkohaga on Eesti tennises pretsedenditu.

See selleks – veel eelmise aasta alguses suutis Kanepi ju Austraalia lahtistel kaheksa sekka murda ning heal päeval on ta suuteline kõigi vastu suurepärast tennist näitama. Avaringis loositi talle vastu teine tõeline vanameister – 2021. aastal korra juba karjääri lõpetanud 37-aastane tšehhitar Barbora Strycova, kes tänavu märtsis profikarussellile naasis. Wimbledonis sai ta küll üksikmängus kaotuse teises ringis, kuid peamiselt ongi ta tuntud paarismängijana – ning Su-wei Hsiehiga koos tulid nad Wimbledonis paarismängus ka võitjateks. US Openil pole Strycova aga üksikmängus mitte kunagi varem kolmandast ringist kaugemale jõudnud.

Kanepi on sel hooajal üksikmängus olnud pisut stabiilsem kui Strycova ning seda võib pidada eestlanna jaoks väga heaks loosiks – Betsafe’is on ta avamängu eel ka selge soosik. Kanepi võidu korral saab täpne panustaja raha tagasi 1,32-kordslt, Strycova võidu korral 3,40-kordselt.

Edasine teekond läheks võidu korral Kanepil juba ilmselt pisut keerulisemaks – teises ringis võib oodata kohtumine 23. asetusega hiinlanna Qinwen Zhengiga, kolmandas ringis 12. asetusega tugeva tšehhitari Barbora Krejcikovaga.

Meeste turniir: Alcaraz vs Djoković – pole ju muud võimalust?

„See oli üks raskemaid ja põnevamaid tennisemänge, milles ma kunagi olen osalenud,“ lausus Novak Djoković pärast seda, kui ta pidas Cincinnati turniiri finaalis Carlos Alcarazi vastu maha peaaegu neljatunnise finaali, mille suutis lõpuks pärast teises setis matšpalli päästmist napilt võita. 20-aastase Alcarazi vastu on Djoković nüüd vastamisi olnud neljal korral ning mõlemal mehel on kirjas kaks võitu. Alcarazi võit Wimbledoni finaalis tundus justkui nagu ajastu vahetumine, kus noored tulijad löövad vanad olijad lõpuks troonilt, kuid ei maksa unustada, et Djoković on endiselt supervormis ning vähemalt hetkel ei ole küll näha, et keegi peale Alcarazi talle üldse vastu suudaks saada.

Need kaks meest (kusjuures Alcaraz on US Openi tiitlikaitsja!) on meeste üksikmängu turniiri eel kaks ülisuurt soosikut – just nende vahel toimuv finaal on saadaval ülihea koefiga 2,87. Djokovići peetakse turniiri eel Alcarazi ees kergeks soosikuks – serblase triumf on saadaval 2,25-ga, hispaanlase oma 2,75-ga. Teised mehed eesotsas Daniil Medvedevi (10,00), Jannik Sinneri (15,00), Holger Rune ja Alexander Zvereviga (mõlemad 29,00) jäävad juba kaugele maha.

Djokovići kasuks räägib selgelt tema stabiilsus ja kogemus, Alcarazi kasuks see, et tema läheb praegu iga päevaga üha paremaks, samal ajal kui 36-aastane Djoković peab juba vanuse tõttu tegema meeletult tööd, et oma kõrget taset säilitada, rääkimata arenemisest.


Naiste turniir: Swiatek endiselt soosik, kuid mitte nii suur kui mõned turniirid tagasi

Naiste seas on suurimaks soosikuks tiitlikaitsja ja maailma esireket Iga Swiatek, kuid tema vahepealne võitmatuse oreool on saanud viimasel ajal hoope – Wimbledonis ei suutnud ta oma staatust välja mängida, Cincinnati turniiri poolfinaalis jäi ta aga alla noorele ameeriklannale Coco Gauffile, kellest on juba kolm-neli aastat oodatud uut tõelist tipptegijat. Paraku pole Gauff veel kõige kõrgemate kõrgusteni küündinud ning stabiilsust leidnud, kuigi eksperdid on ühel nõul – tööriistad selleks on tal kindlasti olemas.

Swiatek jõudis poolfinaali ka Montreali turniiril, kus ta sai lüüa veel ühelt US Openi võitu sihtivalt mängijalt – seal suutis temast üle olla Jessica Pegula. Nagu viimasel ajal ikka, on naiste turniiril soosikute ring tunduvalt laiem kui meestel ning võimalikke üllatusvõitjaid, kelle väga kaugele jõudmist ei saa sugugi välistada, on täis sisuliselt pool tabelit.

Suurematest soosikuteks saab Swiateki (võidukoefitsient 3,25) välja tuua veel Arina Sabalenka (5,50), Jelena Rõbakina (8,00) ja sellesama Coco Gauffi (8,00), päris head väärtust näib pakkuvat ka Pegula (11,00) koefitsient, samuti on viimasel ajal stabiilselt kõrges mängus olnud Ons Jabeur (21,00), kes eelmisel aastal samal turniiril finaali jõudis. Nendest koefidest tasubki välja tuua just Jabeuri oma – tuneeslanna sai küll Wimbledoni finaalis enda sõnul elu valusaima kaotuse ning jäi Cincinnati veerandfinaalis Sabalenkale suhteliselt kindlalt alla, kuid ta on selgelt võimeline võidu peale välja minema ning 21,00 on sellele väga magus koefitsient.