WRC Tšiili ralli: ajakava, osalejad, ennustused

Tänavune autoralli MM-sari hakkab jõudma lõpusirgele – sõita on jäänud veel vaid kolm etappi, millest esimene viib ralliässad kaugele Lõuna-Ameerikasse, kus sõidetakse taas Tšiili ralli.

Mida paljude rallisõprade jaoks ilmselt suhteliselt tundmatust etapist oodata, milliseid proovikivisid see sõitjate jaoks endast kujutab, kuidas on see ralli varasematel aastatel läinud ning kes võiksid seekord olla soosikuteks? Betsafe’i blogi teeb rallietapi eel traditsiooniliselt põhjaliku eelvaate koos täieliku ajakavaga!

Tšiili ralli: üks uuemaid etappe MM-kalendris

Kui nii mõnegi teise MM-ralli puhul võib ajaloos tagasi minna kümnendeid ja kümnendeid, siis Tšiili ralli puhul on asi suhteliselt lihtne: esimest korda sõideti seal ralli alles 2018. aastal, kui sellest sai kohe WRC kandidaatralli, eduka pilootprojekti järel oli seesama etapp 2019. aastal aga juba täiesti ametlikult MM-sarja kavas. 2020. ja 2021. aastal oleksid WRC autod seal samuti pidanud kihutama, kuid koroonapandeemiast tulenevatel põhjustel jäi etapp kahel aastal järjest ära ning pärast seda, kui seda 2022. aastaks üldse kalendrisse ei lisatud, oli Tšiili etapp kokku kolmandat korda ja MM-kalendris teist korda kavas mullu ehk 2023. aastal.

Kruusaralli viib sõitjad Biobio regioonis peamiselt käänuliste ja tehniliste metsateede peale, kuid vahepeal jõutakse välja ka päris Vaikse ookeani äärde. Kuna lõunapoolkeral on parajasti sügise asemel kevad, on sealkandis üsna tõenäoline ka see, et ilmataat kostitab sõitjaid ühel hetkel ka vihmavalingutega. Trass on võrdlemisi sarnane mulluse aastaga – laupäeva ja pühapäeva katsed on küll pisut vahetunud, kuid katsete arv ja ralli ülesehitus on endine.

Paljude sõitjate jaoks võib olla suhteliselt võõra etapiga, sest nagu öeldud, on see WRC kalendris varem vaid kaks korda olnud. Meie jaoks on hea uudis see, et nii 2019. kui 2023. aastal suutis ralli võita just Ott Tänak, kes sillutas viis aastat tagasi endale sellega teed maailmameistritiitli poole. Kui 2019. aastal jäid tema seljataha kaks Sébastieni, Ogier ja Loeb, siis mullu täitsid poodiumikohad Thierry Neuville ja Elfyn Evans.

Hea uudis on eestlaste jaoks ka see, et kuigi ralli toimub meie jaoks sisuliselt teisel pool maakera, on kellaaegade mõttes etapp meile väga mugavalt jälgitav – tavalise varahommiku asemel alustab rallipäev hoopis pärastlõunal ning kandub hilisõhtusse, aga mitte päris öösse välja.

Tšiili ralli ajakava (Eesti aja järgi):

Neljapäev, 26. september

Testikatse Conuco (6,79 km) – kell 15.01

Reede, 27. september

SS1 Pulperia 1 (19,72 km) – kell 14.35
SS2 Rere 1 (13,34 km) – kell 15.30
SS3 San Rosendo 1 (23,32 km) – kell 16.21
Hoolduspaus
SS4 Pulperia 2 (19,72 km) – kell 20.46
SS5 Rere 2 (13,34 km) – kell 21.41
SS6 San Rosendo 2 (23,32 km) – kell 22.32

Laupäev, 28. september

SS7 Pelun 1 (15,65 km) – kell 15.07
SS8 Lota 1 (25,64 km) – kell 16.01
SS9 Maria las Cruces 1 (28,31 km) – kell 17.05
Hoolduspaus
SS10 Pelun 2 (15,65 km) – kell 21.07
SS11 Lota 2 (25,64 km) – kell 22.01
SS12 Maria las Cruces 2 (28,31 km) – kell 23.05

Pühapäev, 29. september

SS13 Laraquete 1 (18,62 km) – kell 14.23
SS14 Bio Bio 1 (8,78 km) – kell 15.35
SS15 Laraquete 2 (18,62 km) – kell 16.35
SS16 Bio Bio 2 (8,78 km) – kell 19.15 (punktikatse)

Tšiili ralli osalejad: Toyota vahetas ühe põhisõitja välja

Kuna tegu on Euroopast väga kaugel asuva etapiga, on Rally1 kõrval toetavatest kategooriates stardis tunduvalt vähem sõitjaid kui oleme harjunud ning nii tuleb ka Eesti rallisõpradel seekord kogu fookus seada vaid Ott Tänakule ja Martin Järveojale, sest muid Eesti sõitjaid sedapuhku stardijoonel ei ole. See-eest on Rally1 autodega rivis nii mõnigi huvitav sõitja: Toyota otsustas Takamoto Katsuta asemel Tšiilis võimaluse Rally1 MM-debüüdiks anda soomlasele Sami Pajarile, M-Spordi masinal tuleb taaskord starti lätlane Martinš Sesks,

Tiitli peale võitlevatest meestest on aga kõik mõistagi stardis – Thierry Neuville kindlustas eelmise etapi võiduga veelgi oma liidripositsiooni, kuid päris mängust välja ei saa veel arvata ka Sébastien Ogier’d ja Ott Tänakut, kes peavad siiski lootma muuhulgas ka Neuville’i äpardustele, et ise esimeseks tõusta.

Teiste seas on stardijoonel ka valitsev maailmameister Kalle Rovanperä, kes teeb hooaja 11. etapil kaasa oma hooaja seitsmendal rallil.

Tšiili ralli osalejad ja esialgne stardijärjekord (ainult Rally1 autod):

1. Thierry Neuville – Martijn Wydaeghe (Hyundai)
2. Ott Tänak – Martin Järveoja (Hyundai)
3. Sébastien Ogier – Vincent Landais (Toyota)
4. Elfyn Evans – Scott Martin (Toyota)
5. Adrien Fourmaux – Alexandre Coria (M-Sport)
6. Kalle Rovanperä – Jonne Halttunen (Toyota)
7. Sami Pajari – Enni Mälkönen (Toyota)
8. Esapekka Lappi – Janne Ferm (Hyundai)
9. Grégoire Munster – Louis Louka (M-Sport)
10. Martinš Sesks – Renars Francis (M-Sport)

Tšiili ralli ennustused: Neuville kindlustab liidrikohta

Kuigi Tšiili ralli on MM-sarjas seni suutnud võita vaid Ott Tänak, on selle fakti edasine kehtivus selgelt kahtluse all – Tänaku hooaeg ei ole seni kulgenud sugugi soovitud rada mööda ning peaaegu igal etapil tabab teda mingi ebaõnn või probleem, mis ei luba tall rallivõitude eest võidelda. Ainsa rallivõidu ongi Tänak tänavu kirja saanud Sardiiniast, kus tal õnnestus ülinapilt Ogier’d edestada. MM-sarja üldliider Thierry Neuville ei ole samal ajal samuti teab mis kiirust näidanud, kuid ta on suutnud see-eest vähemalt olla stabiilsem ja üldiselt tulemuslikum, mis on talle kolm etappi enne hooaja lõppu Tänaku ees sisse andnud 34-punktilise edu.

Rallivõidu peale võiks suurim soosik olla aga hoopis Sébastien Ogier – enne Kreeka äpardust oli tal kõigil kuuel etapil, kus ta seni tänavu osalenud oli, tulnud kas võitjaks või teiseks, mis näitab Ogier’ suurimat trumpi ehk stabiilsust. Head kohta võiks temalt ka seekord oodata, seda enam, et reedel kolmandana startimine võiks olla pigem soodne positsioon.

Tagumistest meestest võiksid kindlasti esikolmikut rünnata lätlane Martinš Sesks, kes on oma kiirust juba korduvalt tõestanud, aga peamine kandidaat kõrgele kohale on tagantpoolt startijatest kahtlemata Kalle Rovanperö, kes saab reedel lähte kuuendana ning saab nautida teiste poolt lahti sõidetud teid.

Põnevaid fakte Tšiili ralli kohta:

  • Tegu on selle hooaja kõige lõunapoolsema etapiga ning ainsa tänavuse Lõuna-Ameerikas peetava MM-ralliga.
  • Esimesel Tšiili MM-etapil WRC klassis osalejatest on tänaseks sama meeskonna juurde jäänud vaid Thierry Neuville (Hyundai), kes oli toona WRC sõitjatest ainus ralli katkestaja, tehes hirmuäratava avarii.
  • Tšiili ralli toimub sellisel kujul alles neljandat korda ning MM-sarjas sõidetakse seda kolmandat korda.
  • Hoolimata sellest ei ole tegu tänavuse MM-hooaja uusima etapiga: suvine Läti ralli tegi MM-debüüdi, järgmiseks kavas olev Kesk-Euroopa ralli toimub teist korda.
  • Sarnaselt Tšiili rallile pidid nii 2020. kui 2021. aastal MM-kalendris olema veel kaks rallit, mis mõlemal juhul ära jäid: sama saatus tabas nii Walesi kui Jaapani etappe.